Drøyt utstyr er for pingler

Poser er engelsk: To pose, a poser. En pochør er noe helt annet, det har med kokkelering å gjøre: Et pochert egg, betyr å koke egg uten skall ved å legge egget forsiktig i vannet slik at det stivner.

kjører du skikkelig hardt går det med ett par ski i sesongen. prioriterer du har du råd til et nytt par, om ikke hvert år, så ihvertfall annenhvert. ikke noe galt i å kjøpe fjorårsmodeller, bare vanskelig å få tak i den skia du har lyst på.

Hvis man ser hvem som har skrevet inn her er det vel tilnærmet 100% gutter, inkludert meg selv. Hvor er jentene da? Jeg tror jeg vet, de har en mye mer avslappet holdning til utstyr en gutta har, og peser ikke til enhver tid om det siste utstyret og hvor dyrt det er. Derfor er det av o til befriende å kjøre med jenter som bare bryr seg om å kjøre på ski(telemark), enn gutter som maser om "gear", bare de kan kjøre og man kan selv er alt i orden. Er selv litt sånn"skal ha det beste og siste", men jeg håper det er i størst mulig grad fordi det hjelper meg å bli en bedre skikjører.
Men så lenge man har det gøy på ski får vel hvem som vil kjøre med hva de vil?smile
Er måten man kommer seg ned fjellet på som teller til slutt uansett, hjelper lite å se "fet" ut når man ruller ned fjellsidene, eller for den saks skyld plogesvinger. Hvordan man kommer dit man er, er vel uinteressant bare man er dersmile Kom dere på ski og smil til verden før dere blir tatt av et rassmile

Ski med de målene der tyder på en rossi bandit xx. Det er nå mitt forslag. Kanskje noen har en fasit?

Gratulerer helt riktig smile

Korleis definerer dykk soss? Eg har sjølv en smule dyrt utsyr. Kvifor? jo for di eg elsker ski og alle pengane mine går til det. Slutt å snakk dritt om folk med litt dyrare utstyr enn deg sjølv. Kanskje dei prioriterer ski fram for alt? En del gjer det. Men det finst også soss som ikkje tar av prislappen på skia ovs. dei kan hatast!

Sånn er det bare uansett om man er nybegynner eller jævlig god.
Gammelt og dårlig utstyr vil alltid være smertefullt, til irritasjon og hemsko for videre utvikling. Ski uten innsving eller stålkanter og lave Alfa lærsko er bare dritt uansett hva man skal bruke det til, om det så er til ploging eller påsketur på Sjusjøen. Kanskje er slikt utstyr i noen tilfeller mer pedagogisk riktig i en tidlig fase når man skal lære å stå på ski, men hvor lenge har man glede av slikt utstyr før man må ha noe bedre for å utvikle seg videre. I tilfelle barn og konkurranseidrett synes jeg det er en fin holdning at en trener sprer holdningen ”det er bedre å ha utstyr man er bedre en, enn utstyr som er bedre enn deg”. I slike miljøer kan det bli et vanvittig utstyrsjag og barn med mindre bemidlede foreldre kan falle fra, fordi utstyr er veldig utslagsgivende. I aldersbestemte klasser burde det være reguleringer på utstyr spesielt innen alpint. Generelt sett mener jeg det er bra å ha optimalt utstyr som er litt overkill, da er det iallfall ikke utstyret som hindrer deg. Ingen bør ha dårlig samvittighet eller føle seg som patetiske sosser fordi man bruker masse penger på utstyr selv om man ikke er verdensmester. Handel er tross alt viktig. Tenk om alle kjørte rundt på gamle treski og vadmelsdresser. Skifabrikkene så vel som sportsbutikkene gå konk, og det frakkeste man kunne oppdrive til en vanvittig pris var fjorårets utleieski fra Splitkein. Å bruke penger er viktig for å holde samfunnet i gang.

Utstyret bør ikke hindre ferdighetene, derfor bør du ha bedre utstyr enn ferdighetene dine! Dette vil da bli et forbedringspotensiale, ikke nå vits å kjøpe smørefritt hvis du vil gli godt! Dessuten, carving er ikke telemark, at telemarkere prøver å carve er bare latterlig, porter for telemark burde vært forbudt!! Telemark er basert på frikjøring, samme som snowboard... Kjør ski å vær blid, spar penga sånn at du kan kjøp utstyr som passe dæ, å drit i om du må lev på vann å brød 2 uka...det e absolutt verdt d

Ganske forskjellig. Det har absolutt noe for seg å carve på telemarkski, og det gjør deg ikke til en dårligere telemarkkjører om du kan det, tvert om. Å kjøre litt porter på knallhardt underlag er alltids bra for psyken. Jeg får faktisk en bedre opplevelse av å carve med telemark enn med alpint. Derfor har carving på telemark absolutt noe for seg. At man kan carve og liker å kjøre piste utelukker nødvendigvis at man ikke liker og kan det andre. Uansett er jo sjeldent man kjører med helt plane ski selv om man ikke kjører i pisten. Slike holdninger lukter litt surt av Norrøna, smal beinføring og Tua nostalgi, er faktisk overasket over at du Kjetil hevder du er en spender.
Hender faktisk jeg er en tur i skitrekket, og det er faktisk påfallende få som kjører offpiste hvis føret er litt fukent. Da skjønner jeg ikke hva som er så galt ved å ligge på skjæret i deilige carvingsvinger i stedet for å på død og liv skrense seg smalbeint nedover i ustabile skrenser med høy bakvekt. I det minste kunne man da heller tatt noen skikklige plogsvinger.

Jeg må bare le hver gang jeg ser alle utstyrfreakene i bakken som ikke kan stå på ski. Må vel innrømme at jeg ikke har det billigste utstyret selv heller, men jeg har oppgradert det med ferdighetene. Jeg kjører telemark og starta med to meter lange åsnes ski og lærsko og har nå endt opp med fatskis og plast. Men utstyret har som sagt blitt oppgradert samtidig med ferdigheter. Det virker som om det er mange som har kjøpt det feteste utstyret og tror de blir verdensmestere første dagen på ski. Men der tar de feil, og det regner jeg med at alle som kan stå på ski ser, og vi ler godt inni oss, der vi ligger på skjæret kjører ræva av alle wannabes. Så jeg sier bare, la de ha utstyret sitt så blir det bare mer humor i bakken.

Bortsett fra at jeg begynte med 205 lange ski, kunne det vært meg som skrev innlegget over. Ingenting er morsommere enn å se noen som har blåst 20k på utstyr, og så er de totalt håpløse. Det bør være noenlunde samsvar mellom ferdigheter og utstyr!

Har en følelse av at carving er et at de mest misbrukte og misforståtte ordene som finnes. Foreslår egentlig at vi bare kutter ut hele ordet. Det som egentlig menes med carving er skjærende svinger med ekstrem innover-lening der sentrufugalkraften gjør at du ikke faller innover. Carving foregår uten staver og man legger innerhånden i bakken. Denne tekninkken er meget såbar for ugjevnheter i underlaget og krever velpreparete faste forhold ski med mye innsving. Denne formen for skikjøring kan sammenlignes med slalombrett eller carvingboard, som selvfølgelig er et snowboard som fungerer på samme måte. Når det gjelder carving på telemark er det praktisk talt umulig fordi man ikke har betydelig vekt på inneskien. Man må skille mellom carving å skjærende svinger (evt kalle alle typer skjærende sving-teknikker for carving.) Man snakker ikke om carving når alpinistene kjører storslalomsvinger på skjær. Carving er et teit ord fordi folk legger så mye forskjellig i det. Utrykk som: "Jeg har ski med mye carving" er jo litt festlig, men egentlig mest dumt.
Skjærende svinger har blitt enklere å få til med nyere utstyr. Man kan umulig kalle seg en god skiløper dersom man ikke kan kjøre svinger på skjær.

og laget en alt for snever definisjon. Carving ski er ski med innsving og de er designet for å svinge ved å bruke innsvingen aktivt. Du kan også svinge dem uten å bruke innsvingen, men bruker du innsvingen carver du uansett.
Snowboard startet denne trenden og alle snowboard har i dag innsving. Når du kan kjøre snowboard bruker du innsvingen når du svinger(carver) uansett hvilken type brett du kjører.
Et rent carvingbrett er et brett som er laget for å optimalisere carveegenskapene i brettet. Det betyr ikke at man ikke kan carve et freestylebrett, det betyr bare at freestylebrettet ikke er like kompromissløst designet med tanke på carving.
I snowboard har vi en carvingteknikk som kalles EC Carving. Ved bruk av denne teknikken ligger kjøreren parallelt med underlaget i svingene i høy hastighet. Iforhold til trykk mot kantene er det en missforsåelse å si at kjøreren når de får til denne teknikken lener seg inn i svingen. Kjøreren trykker mot kanten også her. Hvis man med å lene seg inn i svingen mener at man ikke trykker kanten ned i snøen er det alltid dårlig teknikk. Carving er å trykke kanten ned i snøen og har ingentign med å lene seg inn i en sving.

...på en carvingski, uten å lene deg innover, faller du. Det har iallefall ingenting med carving å gjøre.

Så viser det seg igjenn at man er uenig i hva carving er. Tror dere at carving er et mye brukt utrykk i fordindelse med alpin eller telemark konkurranseidrett? Dette er carving (se bildet)http://www.skiarlberg.com/ teknikken til denne karen har lite med hvordan Kjus Eberharter eller Rykhus kjører på ski, men har mer til felles med snowboard. Carving er egentlig noe helt annet enn hva folk tror. Det er derfor det blir så fryktelig mye missforståelser. Kan vi ikke bli enige om å kalle det skjærende svinger? Når det gjelder carvingski er også det et teit ord, mener jeg, da man likegjerne kan kalle det ski.

Jeg har ikke peiling på ski. Når det gjelder ord er det viktigste at man forstår hva den som bruker ordet legger i det for å forstå hva han mener. Om skifolket er enige om at det du sier er carving så er det carving, -på ski.

Jeg har peiling på brett og brettkjøring er sterk influert av den engelsk språkekulturer. På engelsk bruker brettfolket ordet carving om svinger på skjæret. Alle som kan kjøre brett carver derfor når de svinger. Alternative er skidded turns som er slike svinger nybegynnere bruker før de lærer å carve (kjøre på skjæret).

Skifolket i Norge har tydeligvis andre definisjoner og bruk av ordet carving og det er helt ok. Forvirringen oppstår når det blir uklarheter og vi ikke forstår hva den andre snakker om fordi vi ikke har definert ordene vi bruker for hverandre.
Nå vet ihvertfall dere skifolk hvordan brettfolket bruker ordet. Det finnes utallige carvingteknikker på snowboard, men felles for dem alle er at carving er svinger på skjæret.

PS: Det bilde du viser som eksempel på carving på ski flyndre er jo også en teknikk der kjøreren bruker skjæret. Men det er aløså ikke en sving på skjæret?

Det er klart den kisen kjører på skjær. Men å kjøre på ski på den måten er ikke noe den jevne skiløper bør hige etter. Teknikken er meget sårbar og forutsetter som nevt gode forhold i tilleg til ski med mye innsving, med mot 15m radius. Egentlig vil jeg hele carvinguttrykket til livs i skisammenheng fordi det skaper missforståelser og høres dumt ut. Carving er et ord som er hypet opp av folk som ikke er veldig flinke på ski. La oss legge det ordet dødt og kjøre fort på ski i stedet

Ordet ble utnyttet av de store skifabrikkene nede i mellom- Europa. Marketing kaller jeg det. Det er ett klengene ord som alle synes var nytt. Derfor ble det populært.
Men vi er i Norge, der skikjøring stammer fra. Og her fins det ett ord som er mye mer korrekt å bruke i denne sammenheng, nemelig kjøre på skjær.
Selvfølgelig har den siste utviklingen av ski hjulpet til at mangen nå kan bli lettere middelsmodige på ski. Men du trenger ikke bruke 12 tusen med en gang hvis du aldri har brukt ski med innsving. Akkuratt som da mor di kjøpt en type sko da du var 3 år og så måtte kjøpe nye når du vokste skal det var med skiutstyr, du trenger ikke kjøpe en sko nummer 45 når du bruker 30 i nummer.
Selv har jeg skiutstyr som er oppi 12 tusen klassen. Men for dem har jeg slitt og sultet for å ha. Jeg har jo også ferdigheter som passer de skiene og brukerområdet. Men som noen sa er det jævlig morsomt se en kar med ski for 8 tusen på beina ikke klare stå på ordentlig på ski. Og for de som er som dem en liten anbefaling, mye vanskelig lære seg stå skikkelig på ski og klare kjøre på skjær med tungvindte fatski i løypa. Kjøp dere noen billige "carving" pakker for 2000 på XXL først, hjelper mye bedre, selverfaring.

Det han derre fyren på bildet driver med er "euro-fag-carving". Dette må ikke forveksles med det mer alminnelige "carving" som en til daglig kan se utført i Hemsedal etc. Når det gjelder forskjellen mellom de to skulle vel bildet fortelle det meste. Det må ellers bringes på det rene at euro-fag-carving overhodet ikke kan anbefales til noe som helst, da det kan føre til fysiske skavanker og dessuten så tvil om utførerens seksuelle legning.

Carving er et bra ord fordi det er et enkelt og forenklende ord som de fleste unntatt Flyndre har noenlunde den samme oppfattelsen av. Har egentlig aldri hørt folk som ikke er så veldig flinke på ski bruke dette ordet spesielt mye. Skal man begynne å forklare og fundere over alle slike forenklende ord egentlig betyr kan man bli ganske gal.
En Carvingski er en ski som svinger nok til at man har fartskontroll når man ligger på skjær, altså har den en del innsving. Carvingsving eller carve bruker jeg om alle skjærende svinger uavhengig om skien defineres som en Carvingski eller ikke.
Det flyndre forbinder med Carving har jeg hørt blitt kalt SuperCarving og passer best i Selen tidlig om morgenen. Ellers kan man alltids finne opp et nytt navn for carving og bruke det. Hva med sklarsje?

 
Annonse
Annonse
Annonse