Bakmontering

Jeg har lysst å teste bakmontering av Linken bindingen. Hvordan kan gamle hull plugges slik at de kan brukes på nytt om jeg vil flytte bindingen tilbake?

Det beste hadde vært plater som gjør det mulig å velge ulike posisjoner for bindingen. Noen som vet om slike?

Det er bare å plugge hullene med plastplugger. Disse er lette å borre ut igjen. Når det er sagt, ville jeg vel gått til en butikk e.l. for å få dette gjort. Da er du sikrere på at bindingene blir satt rett på.....

Hvorfor i all verden vil du bakmontere bindingene dine?

Jeg ønsker å kunne stå mer nøytralt på skia i pudder. Bakmontering vil sannsynligvis gjøre bakkeegenskapene dårligere, men til preppa løyper har jeg andre ski.

Men hvis det er mislykka, er det greit å kunne flytte bindingen tilbake. Så gjengene i gamle hull blir ikke ødelagt av plastpluggene?

Jeg foreslår at du finner deg en dame som du kan bakmontere i stedenfor Linken. Tror Linken blir ubehagelig hvis du ikke er jævlig herda. Når det gjelder plugging av hull til overs, får du kjøpt plugger i forskjellig plastkvalitet med varierende størrelse og farge på f.eks cupido.no.

Med dame går det greit å bytte fra hull til hull. Husk bare å tørke litt imellom.

OBS: Du skal ikke bruke lim når du monterer, snarere vaselin!

smile

hahaahha.... den va jo litt morsom da..!..

Linken er kanskje litt tøff å bakmontere ja. Men for pingler og nybegynnere finnes jo Kabel-binding.

Med NDI Crossplate 2.0 kan bindingene flyttes 2cm (hver halve cm). Men hovedhensikten med denne platen er at man kan benytte 2 typer bindinger på samme ski, ev flere ski ved kjøp av ekstra skiplater. Se ev: http://www.ndi.nu/SE_NDI/NDI_crossplate20Tek.asp

Det eneste negative med å plugge hullene er at mange hull i skien vil gjøre denne svakere. Ikke noe voldsomt problem dersom skien har trekjerne, men likevel....
Bruk trelim som tåler kulde når du fester pluggene (og skruene). ALDRI epoxy eller andre tokomponente lim som herder!!!!
Limet er ikke der for å holde fast skruen,men for å tette hullet slik at det ikke kommer vann inn i kjernen. En annen ting er at du bare kan glemme å få ut en skrue som er festet med tokomponent lim.

Jeg bruker alltid tokomponent lim ved bindinsmontering; MEN, hvilken type man bruker er viktig. Man kan godt bruke rød Araldit eller rød Casco Epoksy, som er hurtigherdende, men ALDRI f.eks. den langtidsherdende blå Aralditen. Har aldri hatt problemer med å få opp igjenn skruene uten å ødelegge skruehull eller skrue (bortsett fra et par Rossignol Black Vidow med "sagflis" som innmat). Enda et MEN: Skrujernet må passe 100% til skruene!

Jeg har de seneste par årene kjøpt 2 par brukte ski med bindinger montert av profesjonelle, altså ikke skikjørerene. På begge parene har noen av skruehullene vært ødelagt grunnet for hard tilskruing (ca 1/3!!!). KUN tokomponent lim har vært løsningen på dette problemet. Vil tillegge at jeg har lang erfaring med bindingsmontering, og har erfart at ved nøyaktighet monterer man bindinger betre enn de fleste forretninger. Her må tilføyes at for ski-garantiens skyld bør forretningen montere bindingene!
Jeg er forøvrig enig i at ski med trekjerne er de som tåler best flytting av bindinger (mange ekstra hull i skiene)(bortsett fra disse forannevnte "sagflis"-skiene til Rossignol).
Med skrutrekker 100% tilpasset skruene tenker jeg i forrige innlegg på at det finnes mer enn ett merke stjerneskrue.

Problemet med tokomponent lim er særlig stort dersom du skulle slumpe til å skum i kjernen. Varmeutviklingen som oppstår ved herding, samt kjemikaliene i limet kan "smelte" kjernen, slik at skruen sitter i en klump med lim uten hold i resten av skien. Har jobber med montering av bindinger i snart 15 år, og dette er et vanlig problem, særlig når folk skal gjøre ting selv på hobbyrommet.

mht skum i kjernen, men kjøp ikke slike ski!.

På skumkjernesi forsvinner spennet i skien ofte ganske fort (vanligvis cap-konstruksjon). På trekjerneski beholdes oftest spennet vveellddiigg lenge (oftest sandwisch-konstruksjon).

Det er tydligvis mange meninger om bakmontering.

Flytting og plugging med plast ser ut til å være en grei løsning.

 
Annonse
Annonse
Annonse