Avalung (for å puste under sneen)

Noen som har kjøpt/testet denne ?

http://www.bratt.no/index.jsp?isid=produkt&katid=34&ukatid=135&pid=364

eller

http://www.avalung.com

Ja jeg vet, enda en gadget å kjøpe....men så utrolig teit å ikke bruke 1400,- kr hvis man en eller annen gang skulle få bruk for den da !

What say the jury ? (Og kommentarer av typen, vær smart - unngå snøskred, kan jeg klare meg uten)

K-K

Leste et stykke en plass i fjor om en norsk skikjører som overlevde pga denne dingsen. Er i alpene hvert år og da ser jeg veldig mange av guidene bruker den.

Jepp, det stemmer, man kan laste ned rapport fra ulykken fra www.avalung.com. Det skjedde i Tignes.

Eneste problemet med avalung er munnstykkeanretningen som man skal bite over, tren på å bite over den helt til det er en reflekshandling! Jeg kjenner kun en som bruker denne konsekvent og han han laget seg en maske noe ala jagerpilotene bruker i flyene sine. Han har ikke fått bruk for den enda så om den funker vet jeg ikke, jeg har troen ihvertfall dsmile

Etter hva som står på www.avalung.com er jo dette bare et rør med en ventil som gjør at utluften ikke kommer ut rett forran fjeset ditt. Kjekt ved dårlig ånde, men det løser jo ikke hovedproblemet.
Hvis man er så pakket inn i snøen at en ikke klarer å bevege mellomgulvet klarer man ikke å puste, selv med et rør...

ael

så går det for tiden ett program på viasat explorer som heter: Avalanche: Surviving the Tragedy. Avalung vart forøvrig testet i dette prog. Meget interessant! Tror nok denne saken blir det neste på utstyrslisten..

ael

Slik jeg ser det så har man allerede en kjempefordel dersom man greier å få munnstykket i kjeften før "unnarennet". I intervjuet med offeret, nordmannen, (avalung.com) blir vel dette poengtert. Han kunne i rassituasjonen puste normalt..

Ett viktig moment er at man da står bedre rustet til å tenke klart og på den måten holde fokusen på hva som er viktig.

Dvs.

Gjøre ett forsøk på å lage plass slik man kan puste. Dette blir mye vanskeligere dersom munnen og lungenene frå begynnelsen av er fulle av snø...

Jupp, litt enig med Skibum67 i at Avalung'en ikke ser så veldig avansert ut. Hadde kanskje forventet at den filtrerte ut karbondioksyd (tilsvarende dykkerutstyret til forsvaret) fra luften. I Avalung'en blir jo bare utpustet karbondioksyd ledet ut nederst i enden av røret.

Men, virker det så virker det...

Karbondioksyd forgiftning er visst først og fremst det man dør av hvis man ender opp under snøen uskadet og med mulighet til å puste.

Hvordan funker den mot snøstøv?

det ser ut til å være en bra ting.
Ang. filter til fjerning av CO2: Siden Avalung leder utpustet luft bak på ryggen(eller siden) vil det ikke være nødvendig med et filter. Grunnen er at snøen er så hardpakket at man ikke puster inn derfra uansett, og da er det uviktig hvor ren luften er der.
Jeg tenker på å skaffe meg Avalung, i tillegg til skredsøker, spade, søkestang, hjelm og ryggplate.
Selvfølgelig hjelper ikke Avalung når man ikke kan puste pga. lite bevegelsesfrihet, men å bruke det som et argument mot Avalung er som å si at skredsøker ikke er bra fordi man kan dø av hodeskader, blødninger osv.
Jeg er villig til å ta alle midler i bruk, bortsett fra å avstå fra frikjøring. Dette betyr ikke at jeg kjører under alle forhold, men at jeg kjøerer når det er en viss fare for skred, og maksimerer sannsynligheten for å overleve hvis det inntreffer.

Avalung er en enkel, men i praksis et nyttig redskap for å overleve et snøskred. Det er ikke noe hokus-pokus, man leder co2 unna slik at man får best mulig oksygentilførsel. Du vil med andre ord ikke kveles fullt så fort som du ellers ville blitt wink Avalung vil kunne holde deg lenger i live, men hvis ikke co2 tar deg så gjør kanskje kulda det?

Hele poenget med med denne tråden var å diskutere fordeler og ulemper med Avalung'en. ("jeg vet best" kommentarer er alltid slitsomme...)

I rapportene på Avalugen sine sider står det blant annet at man har opplevd surklelyder i ventilen og ising-problemer. Videre har minst en bruker blitt funnet bevistløs med munnstykket ute av munnen...

Siden det bare foreløpig finnes en model å velge mellom, er jo valget enkelt da. Men perfekt er den nok ikke...

ael

http://www.telemarktips.com/FSavalungburial.html

Men, ei tilleggsopplysing. At kulda tar deg er også vanleg i skredsituasjon dersom du overlever dei fysiske skadene. Ved bruk av avalung kan du altså opprettholde eit høgare oksygennivå i blodet over tid. Dersom oksygennivået vert for lågt vil blodet sentrere seg til livsviktige organ. Dette fører til ei nedkjøling i armar og bein og vidare ei raskare generell nedkjøling. god helg

...om ein heve ballar smile
http://home.broadpark.no/~bjornola/fjellet.htm#Bildet under:

Neste år kommer Black Diamond med skisekker med integrert avalung... om du har tid til å vente ville jeg ventet til neste sesong...

ael

Dersom man tar bryet verdt og klikker seg inn på linken jeg postet tidlegere, så får man se hvordan denne sekken virker i praksis.

Testpersonen låg begravd i en time...

noen som så på skaperen på tv2? der var det noen som hadde funnet opp at man kunne ha en ballong med seg, som man kunne få til å blåse seg opp hvis det kom skred, og man ville derfor ikke bli begravd av snøen, med tanke på at det ikke går an å begrave en ballong.. da slipper man det pusteproblemet ihvertfall! men, ja: vær smart - unngå snøskred smile

er allerede på markedet:

http://www.friflyt.no/index.php?pagenr=32&threadnr=143988

Tror jeg ville spart avalungpengene og brukt de på en ABS sekk istedenfor, evt. begge deler.

Avalungen forhindrer ising foran ansiktet ditt.

http://bigtrix.com/modules.php?name=News&file=article&sid=889

 
Annonse
Annonse
Annonse