Trenger toppturtips

Jeg har tenkt på å begynne å gå på toptruer, eg er klar over at man må ha skredsøker, søkepinne, og spade med. Det jeg lurer på er om dere går opp på truger, eller skisko eller hva det måtte være? Takk for svar, trenger tips også smile

jeg fåretrekker gymsokker jeg

kommer litt ann på hvilket utstyr du har å rutte med fra før, men har man ski med telemarkbinding eller alpinbinding med gåfunksjon er det feller som gjelder.

kjører du brett er vel truger det enkleste hvis du allerede har brettet ellers kjenner jeg en kar som stortrives med splitboard (ski med feller opp - klikk sammen på toppen og vips er det et brett på vei ned)

Har du alpinski med bindinger som ikke har gåfunksjon så funker det vel med truger, men vil nok da anbefale å sjekke ut noen bindinger som er laget for å få deg behagelig opp på fjellet

Det du MÅ ha av utsyr før du legg ut på topptur er etter mi meining: Snøskuffe, søkepinne, skredradio, også kjent som dei tre S'ane. Du kan evt. bytte ut dei tre gjenstandane over med recco-brikke, kostar mindre og Norrøna går god for det.
Andre ting som er kjekt er topptursekk med periskop som pustar og helst med ABC-funksjon, altså snørasballong for dei uinnvidde. Du treng og skinner under skia(er ikkje heilt sikker på kva det heiter på norsk)skinnene bør ha wimp-strip i dette tilfellet.
Ellers: Toppturskistavar med utløysarstropp og teleskop og store trinser, ei enorm dunjakke(fins masse kule), toppturbinding med gå-av-seg-sjølv funksjon, samme med skoa, dei kan godt ha gå-av-seg-sjølv funksjon og helst carbon overalt.

Denne lista er langtfrå komplett, sikkert nokon som vil legge til noko?

Takker for svarene, da koster jo stortsett utstyr LITT penger, hvor mye penger må en regne med på bruke på slikt utstyr, UTENOM ski, staver, sko osv ?

Sitat bjorjost1:
Det du MÅ ha av utsyr før du legg ut på topptur er etter mi meining: Snøskuffe, søkepinne, skredradio, også kjent som dei tre S'ane. Du kan evt. bytte ut dei tre gjenstandane over med recco-brikke, kostar mindre og Norrøna går god for det.

Recco er IKKE en erstatning for søker, stang og spade (og kunnskap til å kunne bruke det).

Var det den einaste feilen du fann i innlegget mitt? HEEHEEHHEEEHEE

spade 300-1000 kr.
søkestang 300-1000 kr
skredsøker fra 2000 og oppover De er ofte lettere å bruke/søke med om de er litt dyrere.

Disse tingene må du ha. Du må også ha det når du kjører utenfor løypa.

sekk må man jo ha, men man kan jo klare seg med noe enklere.. kanskje du har en gammel 25-30 liters sekk liggende i skapet.. eller i skapet til fatter'n smile ikke så lett å feste ski på en vanlig tursekk, men hvis du har noen stropper så får man det til.

Spade og søkestang hender det man finner på tilbud, skredsøker er mer sjeldent. Det er best å kjøpe en metallspade.

ofte får man rabatt om man kjøper alt samlet.

Det er grisetungt å gå topptur med alpinutstyr men det kan funke om du bare skal gå en time.

får val bare vente til konfirmasjonen, det er da pengene ramler inn vettu smile

Vær klar over at noen av svarene du har fått er av det mer sarkastiske slaget. Det er i og for seg greit å være morsom, så lenge den man kødder med er klar over det..
Et viktig poeng er at ustyret som blir listet opp (Spade, søkestang, skredsøker m.m) krever kunnskap av den som bruker det. Et skredkurs og øving med bruk av utstyret er i aller høyeste grad å anbefale, ellers så blir alle greiene bare staffasje.
Forøvrig er det bare å ønske velokommen inn i den spennende og givende topptursverden, og god tur(er)smile

Hm...jeg er skeptisk til denne trenden.
Er det fordi det finnes mye kult utstyr på markedet, i kombinasjon med at det er trendy å kjøre pudder, at du tenker på å begynne å gå toppturer?
Eller - er det slik at du har en genuin interesse og er en erfaren fjellmann (-gutt)?
Jeg vil råde deg til å sette deg godt inn i hva dette dreier seg om - og da tenker jeg på helt grunnleggende ting, faktisk. Kan du nok om snø, terreng, vær, vind...alt som er viktig å kunne for å ferdes trygt i fjellet?
Og en annen ting: har du tenk deg av gårde på egen hånd?

Istadenfor å blåse av alle konfirmasjonskronane dine på dyrt sikkerhetsutstyr bør du starte i det små. Sjå over kva du har av utstyr og kva du treng for å nå enkle topper i ditt nærområde. Om du liker det og vil avansere til større/vanskelegare topper skal du byrje å tenke på skredutstyr og dyr bekledning.

Det vil være j***a surt å brenne av 15 til 20.000 på noko du etterkvart finn ut du ikkje har noko interesse for.

Nja, har vært på et par toppturer, bare på småfjell, det vil si, ikke så veldig erafaren. Har jo campingvogn i sirdalen hvis noen vet hvor det er, jeg kunne tenke meg å kansje ta et skitrekk helt til tops som for eks. Tjørhom eller Fidjeland (som dere sikkert ikke hvet noe om) å der etter gå videre til toppen. For de som lurte går jeg selvsagt ikke alene, og jeg går ikke bare fordi det er en trend. Jeg bare enkelt og greit elsker pudder, å høye drop

Hva sjedde? hele innlegget kom jo ikke med frown

Jeg har vært på et par toppturer, men bare på noen småfjell, er ikke så erfaren. Jeg ble hekta på "høye" drop for ca en måned siden, og de blir bare høyere og høyere. Jeg tror det høyeste jeg har droppet er ikke mer en 7 m, men så fort mulightete byr seg så blir det høyt!

Hva er det som er vanlig drop å kjøre på? 20 m ca ? Er helt hekta på kicket smile

hehe.. kjør på!!!! tror jeg hadde pisset på meg hvis jeg skulle droppet 20 m..

For all del, kos deg på tur.

Men om du er 14 år så håper eg inderlig du går med foreldre eller andre eldre personar med kunnskap. Topptur er ikkje ein trend slik eg ser det, men meir eit hadnverk som må lærast over tid.

Det at du vil gå topptur for å droppe høge klipper er foreksempel noko ein skal vurdere nøye før ein gjer langt vekke frå heis, veg og folk. Om du hoppar ut i frå 15 meter og landar på knotten kan mykje rart skje. Har du feks tenkt på at det ikkje berre er å "bestille helikopter" som så mange seier dersom det ikkje er flyveir?

Har ikkje lyst å gi andre råd til ein på 14 enn å gå saman med erfarne voksne. smile
God tur!!

Takker for alle tips!

Når vi kommer til det med helikopter kan men vel si med en del overdriving at det koster sikkert 40.000 å bare lette !grin

du burde vell egentleg gått kurssmile

ang helikopter mente eg at dersom det skjer noko og du treng reddast etter å ha droppa 20 meter..eller 6 meter uti huttiheita er det ikkje sikkert dei kan kome å hente deg pga veret ikkje tillet flyging. smile

Ta og kjøp den lille snøskredboka eller skredfare boken, kunnskap om fjellet og skredfare er det første du bør tilegne deg.

 
Annonse
Annonse
Annonse