Tips til lette toppturski

Hei! Jeg er på jakt etter noen lette toppturski for lengre turer og vårturer (har andre ski til annet bruk). Jeg er klar over at lette ski ikke føles like stabile og har like gode kjøreegenskaper som tyngre ski. Men jeg lurer på om noen kan anbefale noen lette toppturski, som likevel er relativt gode å kjøre på nedover? De trenger ikke flyte godt i den dypeste pudderen, men bør fungere høvelig godt på både vårslush og hardere underlag, samt tolerere noe løssnø. 
Jeg ser for meg en tyngde på maks 1400g per ski, og en midtbredde på 90-100 cm. Jeg har stått mye på ski, og jeg foretrekker unisex ski framfor jenteversjoner. Fordi jeg er 160 cm, er det viktig at skiene finnes i en lengde mellom 160-170 cm.
Jeg har sett på DPS Wailer 99 Tour1 og Black Diamond Helio 95, så vil også gjerne vite om noen har erfaringer med disse?

Gitt at du ikke er høyere enn 160, så er det fort å anta at det er begrenset med vekt på kroppen din, så en ski med midje 90-100 vil i min bok være nesten pudderdimmensjoner for deg og regne. Så du kan kutte enda mer vekt, ved å kutte mer midje. Dagens ski med rocker/early rise flyter bedre enn eldre ski med samme dimmensjoner. Men vel så viktig er hvilke egenskaper du ser etter i skien. F.eks DPS Tour og BD Helio95 er "mykere" ski, for steder med mye snø. Mens f.eks G3 FINDr eller SGN Tylderingen har mer tradisjonelt spenn og en litt annen konstruksjon som gir de bedre egenskaper på hardere fører. Gitt at du sa vårturer kan det tale i retning av ski med noe mer spenn, og siden du sa langturer ville jeg vurdert å kutte midje. Da sparer du også krefter på smalere feller som er friksjon og ekstra kreftebruk på vei opp. Men fortell litt mer om hva du ønsker av skien, så er det kanskje lettere å tipsewink

Hei!
Salomon S/lab X-alp 158/164cm ville jeg sjekket ut! Lett ski som har beholdt overraskende gode kjøreegenskaper og en midje på ca. 80mm.
Kan lese litt om den her: https://skimo.co/salomon-x-alp-ski

Et annet alternativ ville kunne være Black Crows Ova eller Orb Freebird, hvor Ova nok er enda mer av en vårski enn Orb som også takler løssnøføre og semi-dyp pudder godt.

Jeg bruker Völkl VTA88 lite. Super fornøyd. Fungerer godt på alt slags føre. Flyter godt også. Skiene veier 1000 gr pr. Ski.  88 i bredde. 

Takk for svar! Jeg har prøvekjørt Tylderingen, og syns den blir litt smal pluss at jeg rett og slett ikke likte den så godt. Men G3 Findr, black crows Orb og Volkl vta88 er gode alternativ som jeg skal sjekke mer ut! Hva tror dere om BD Helio 88 da, leser på tester at den skal være ganske stabil og ha gode kjøreegenskaper selv om den er så lett? 

Jeg kan prøve å utdype litt mer hva jeg skal bruke skia til. Jeg ønsker ski jeg kan bruke de gangene jeg skal på lengre turer der det handler mer om å komme til toppen enn å finne den beste snøen. Derfor vil jeg ha en lett ski, som likevel har gode kjøreegenskaper på det meste av forhold, uten at den trenger å være den beste på noe. Jeg ønsker for eksempel at den ikke rister altfor mye ved høy fart, at den tolerer hardere underlag og samtidig at den er leken og flyter i noe løssnø. Jeg er enig i at skiene ikke burde være for myke, men jeg liker heller ikke så godt å kjøre på ski som er veldig stive. Jeg skjønner at det er vanskelig å få i pose og sekk her, det er derfor jeg spør etter tips og erfaringer fra dere her inne. 

Ang Helio 88, så ville jeg også vurdert Route 88. Det er akkurat samme skia, men forsterket med glassfiber fremfor karbon. Det blir litt mer vekt, men ubetydelig (i mine øyne) på ski i den klassen. Fordelen er at den vil bli mer dempet på ujevnt underlag. Har testet Helio 95 og Route 95 opp mot hverandre, og ville klart valgt Route til hardt/slagete underlag. 

Ellers kan jeg også anbefale Blizzard Zero G

 
Annonse
Annonse
Annonse