Randoneepakke til (liten) dame for toppturer, nybegynner (bruker fjellski i dag)

Vurderer å kjøpe full pakke (ski, bindinger, støvler, feller osv) av randoneeutstyr til meg selv, men synes det er veldig vanskelig å finne ut av hva jeg bør kjøpe i utstyrsjungelen. Jeg er kun 1,57m høy, veier 50 kg, og bruker skostr 35/36, så bare høyden/skostr setter kanskje sine begrensninger for hvilke støvler og ski (hvilken lengde bør jeg ha) jeg har å velge i. Hvor brede bør de være? Hvilke bindinger, og hvilke sko? Jeg går en del i fjellet (både langrenn og med fjellski), så jeg er skivant. Møter stort sett INGEN på fjellski på topptur lengre, og må innrømme at jeg er skikkelig misunnelig på alle som galant suser forbi meg i nedoverbakkene. Mens jeg "sikk-sakker" meg sakte og vaklevorent ned på fjellski med halvfeller... Utgangspunktet ønsker jeg meg lett, men stødig utstyr. Hva er (vekt) lette ski, lette bindinger og lette støvler? Jeg synes anmarsjen og oppturen ser slitsom ut med randonee; jeg pleier å suse forbi på flater og i oppoverbakker med fjellski. Noen som har tips til ski, støvler, bindinger, og ca hvor mye vil en ganske lett skipakke til en nybegynner koste meg? Skal brukes på toppturer, og lite i preparerte bakker. Kan vel ikke skryte så veldig av skiferdighetene mine, men jeg har besteget noen 2000-topper på fjellski, og kommet meg helskinnet ned igjen. Tips mottas med takk!

Hei=)

Du adresserer veldig mange mulige spørsmål her, så det trengs et veldig langt svar. Så jeg kjører punkter for å holde ting adskilt=)
1. Men først av alt så oppgir du veldig lite behov. Ikke tenk hva kan du kjøpe, men tenk hva ønsker du?
I stor grad snakker vi lav vekt vs performance. Og budsjett (lett utstyr = $$$)
2. SKI: 157 cm / 50 kg --> masse ski til deg der ute.  Lengde og bredde på ski avhenger av hva du ønsker av skien, ulike lengder/breder vil gi skien ulike egenskaper. Alt er trade-off i en eller annen grad, det finnes ikke vinn-vinn. LENGDE: Gammel tommelfingerregel på lengde, er egen kroppshøyde. En lenger ski vil gi ekstra fartsstabilitet og mindre manøverabilitet i sving. På topptur: man får mer vekt (mer ski), mer friksjon med feller når man går oppover. Kortere ski, mindre fartsstabilitet, mer manøverabilitet i sving. På topptur, mindre vekt og mindre friksjon av fellene. Gitt at alle moderne ski har noe som kalles rocker i front, gjør det at skien er effektivt sett kortere en tradisjonelle ski med spenn i hele skien, så ski er kortere enn tommelfingerregelen allerede, hvis man tenker på hvordan skien presterer. Finn ut ditt behov, har du behov for ekstra lav vekt eller ekstra fartsstabilitet, eller 50-50? BREDDE: her er trenden at skiene blir bredere enn før. Gitt at du ikke veier all verdens, så vil du da flyte tilsvarende godt med en mindre ski, enn f.eks en tyngre kjører på en bredere ski. Smallere ski gitt din vekt (70-85mm midje) er godt for lav vekt/mindre fellefriksjon på vei opp, enklere å kante i bratt terreng, skiene initierer sving raskere enn bredere ski, og skiene presterer bedre på hardere føre enn bredere ski. Bredere ski (90mm +) er godt for flyt i løssnø, men har tilgjenggjeld høyere vekt/mer fellefriksjon, og presterer bedre i mykere forhold. Finn ut av du ønsker, det er ikke noen fasit da folk har forskjellige preferanser. VEKT? mange sier "jo lettere jo bedre", og i mange tilfeller er jeg enig. Men husk at skiens egenvekt påvirker skiens egenskaper. Vekt/masse er en egenskap i seg selv når man kjører nedover. Så bare vær klar over, at de aller letteste eller dyreste skiene ikke vil nødvendigvis være de aller beste skiene på vei nedover igjen. Men mange produsenter har performance som nr.1 - og så prøver de å lage skien lettest mulig deretter. 
2. SKO. Her vil jeg forkynne passform, passform, passform. Gå og prøv skoene, mange historier om folk som kjøper sko på nett, og så kommer en internettpost om at "skoene ikke passer, hva kan jeg gjøre?". Ta heller marginalt høyere eller lavere vekt, hvis skoen passer perfekt, ikke lås deg på forhånd. Husk også at en veldig lett sko, ikke klarer å fullt ut manøvrere enn bred og tung ski (hvis du tenker mye bredde) --> ski og sko bør "harmonere" for full utnyttelse. Det er kanskje det tema som snakkes minst og folk er lite klar over slikt. Men f.eks de letteste skoene i butikkene klarer ikke å utnytte noe særlig mer enn f.eks 90mm midje pga skoens egenvekt/masse og hvordan kinetisk energi overføres (tekniske greier, vi lar det ligge). 

3. BINDINGER: Veldig mange gode bindinger, vanskelig å gå feil. Faktisk. Her er det type mer komfortspørsmål. Hvor lett vil du ha bindinger (hvilke egenskaper oppgir du --> skibrems, etc) eller hvilke egenskaper ønsker du? Igjen type skibrems, etc. PS! randoneebindinger/tech-bindinger er ikke anbefalt å bruke som std bakkekjøringsbindinger. Greit å vite=)

4. HVA ER LETT? Kjapt, kort og noen mangelfullt svar: Ski på 1000-1100 gram per stykk, bindinger 375-550 gram per binding, avhengig av om du vil ha bremser eller ei, sko 1100-1200 gram per stykk. MEN husk at lav vekt koster. Og husk at det vil være tyngre enn fjellski, men det er en trade-off, som nevnt på toppen. Tyngre opp - bedre nedover igjen.

Vil egentlig anbefale deg å gå i en butikk og snakke - fortell om behov, hva du ønsker, hvilke type turer du skal gå, all informasjon er verdifull, all(!). Av følgende grunner: du virker som du ikke vet helt hva du vil ha, ergo du trenger servicen/kunnskapen de tilbyr. Her på internett vil du ofte få et eller annet forslag, uten grunnlag for hvorfor dette passer ditt behov. Så alle tips blir mangelfulle - min egen post inkludert (klarer ikke få med alt som burde vært nevnt). Kunne lette skrevet 2 A4 sider. Så gå i en butikk, spør og fortell om behov/ønsker, så vil du finne ski som passer ditt behov. Mange gode ski der ute. Hvis du blir missfornøyd er det større sannsynlighet at du har fått en ski som ikke matcher din forventing/behov, framfor at skien faktisk er dårlig. Og det er mange som gjør pga de kartlegger ikke eget ønske. Men en pakke (ski/sko/binding) med lett & bra utstyr koster fort vekk 11-12.000kr og oppover, avhengig av hva man ønsker.

Dette var et fyldig svar; og helt riktig resonnert over at jeg ikke vet mitt eget behov. Takk for å dele kunnskap, skal følge rådet om å gå i butikk for å prøve og få kyndig veiledning! 

Om ikke annet, gå i butikk spør og del tanker. Forhåpentligvis for du hjelpen du trenger, og kanskje har de utstyret du vil ha. Om ikke annet, så har du plutselig startet å definere behovet ditt. Da er det evt enklere å komme tilbake på et forum og spør om ting, pga da har vi snevret det det ned, og det er mulig å svare uten å skrive en hel stil=)

Et par tilleggskommentarer til fyldige svar fra andre:

- Gå i flere butikker og spør, og helst i spesialiserte butikker. Jeg har opplevd at folk blir anbefalt helt ulike produkter i forskjellige butikker. Det er f.eks. ikke gitt at butikkene "matcher" utstyret, ser butikker f.eks. selger pakker med 1700 grams støvler til 1100 grams ski.

- Beskriv hvor du vil gå på tur og se på hva aktuelle turkamerater har av utstyr. Hvis de andre har lett utstyr er det sikkert lurt at du skaffer noe tilsvarende.

- Randoski trenger faktisk ikke være tyngre enn fjellski, kanskje med unntak av støvlene. Mange kraftige fjellski veier fort oppi 11-1200 gram, fordi de er lenger, vil tro rottefellabindinger med kabel fort veier det samme som en tech-binding.

-Det kan være verdt å se på Åsnes sine randoski med kortfelle-feste, vil tro disse er supre ved lange, flate innmarsjer. Disse har også gode priser på salg.

-Dynafit Speed Turn 2 er kanskje markedets "billigste" tech-binding, og er trolig godt egnet til din bruk.

-Det selges også en del fjellski med randobinding og -støvler. Det gir ihvertfall større utvalg av ski med kortfell, evt smørelomme hvis det er aktuelt. Men det gir begrensninger på kontrollen på nedfarten.

 
Annonse
Annonse