Hvordan lære seg mest mulig om skred

..uten å ta et skredkurs? Prøver å dra på tur i områder som ikke er skredutsatt, men litt kunnskap er likevel ikke dumt å ha. Noen som har tips/nettsider å dele? Blir nok et kurs på sikt, men denne sesongen blir på forsiktige topper. Takk.

Denne boka er et supert sted å starte - men et skredkurs er heller ingen dum investering:

https://www.friflytbestill.no/boker/toppturboker/trygge-toppturer


Redaktør, friflyt.no

Les det du finner av info på ngi og varsom etc. Kjøp og les det du finner av bøker om skred. Google forskjellige kurs og se om kursplanen ligger ute. Se også Norsk Fjellsport Forum sine hjemmesider, der finner du kompetansekrav til de forskjellige kurs-nivåene.

Les varselet på varsom.no, se om du kan kjenne igjen problematikken du har lest om i varselet i terrenget.

Last ned appen "bratt", der vil du kunne få en pekepin på om terrenget er bratt nok til at du må ta hensyn til skredproblematikken. Vær obs på utløpssoner under heng og terrengfeller.
 
Du kan få veldig mye morsom skikjøring i terreng under 30 grader!

God tur!


Hans

Er man uerfaren med å ferdes i fjell vinterstid, tviler jeg at et kurs i seg selv er nøkkelen til å ferdes trygt i fjellet. Erfaring er langt like viktigere. Erfaring får man ikke over en helg med 20 timer kurs i teori og praksis. Selv om kurs og instruktørene har veldig god kompetanse. Kan det man har lært på kurset fort gå i glemmeboken når det -15, 12 m/s vind, man er gjennomsvett, dehydrert og sikten er lik null. Ikke en drømmedag i fjellet for å si det slik. På den andre siden kan drømmedag fjellet fort bli et mareritt og hvor snøen er lett og føret er supert. Når man har lett for å følge i andres skispor og blindt stole på de andres vurderinger. Har man null kompetanse og er inneforstått med det, så velg turer du vet at du er sikker på å fullføre, uansett om det drittvær og føre eller super føre. Her er kunnskap om det fjellvettreglene gode å ha. Lær disse, sjekk alltid værmelding, hør med de som har lokalkunnskap. Sjekk ruta du skal gå, ha en backup ruten og finn ut hvilken områder du bør holde deg unna. Lær deg å bruke utstyret før du drar på tur. Ha med litt ekstra proviant osv. Mye av dette kan du lese deg frem til, men mitt beste tips er å bli med noen som har kunnskapen og erfaringen. Når du har bygget deg opp litt erfaring og har ønske å bevege deg inn i terreng som litt utenfor "komfort sonen" ta kurs. Da får man mye mer ut av kurset og man har litt erfaring fra før. Det høres ut som du spør om det er mulig å dra på tur uten å ta et "obligatorisk" kurs først. Nei det er ikke obligatorisk, men man ønsker at flest mulig har kunnskap om skred. Ha respekt for fjellet, uansett om det er sommerstid eller vinterstid.  

Mye bra info her: http://www.varsom.no/snoskredskolen/

 
Annonse
Annonse
Annonse