Hjelp til valg av skredsekk

Jeg vurderer å gå til innkjøp av skredsekk og lurte på om noen har en sekk å anbefale fra ca 25-40L.

Har noen erfaringer de vil dele?

Pieps/Black Diamond har 2 fordeler med en el-vifte som etter 3 min deflaterer ballongen for å skape luftrom, og at det skal være lett å ta med på flyet,  mens andre karbonbaserte patroner kanskje er mer pålitelig i kulde..?

Er disse patronene lette å etterfylle hos f.eks sportsbutikker, paintballshops etc?

Å ha skiene i en såkalt A-frame er vel også mer behagelig enn å ha de diagonalt bak på sekken når man går i bratt terreng?

Og.. er det så pes å fly i Europa med f.eks Mammut, Scott, Ortovox som mange skal ha det til?

Takker for nyttige svar!

Hei!

Jeg har bare hatt sekker med ABS-systemet, til meg selv en ABS Vario, til sønnen en North Face med ABS-system, og til datter en ABS liten sekk med fast sekkerom. Fordelen med Vario er at du kan bytte sekkerommene. ABS har mange modeller i ulike størrelser. I tillegg er det andre anerkjente produsenter som produserer sekkerom for Vario-sekkene. Har selv en Epoc på ca 20 liter, som passer bra til heisbasert kjøring. Så vidt jeg husker kan jeg ha skiene både på kryss og diagonalt, så det blir en smakssak. 

Jeg har flere ganger vært i alpene med sekkene uten store problemer. På Gardermoen vet de hva disse sekkene er – men si ifra ved innsjekk, mens på Kjevik skjønte de ingenting. Jeg pakker utløser og patron i egen boks i bagasjen. Jeg har printet ut dokumentasjon som du finner på ABS sine sider. Jeg flyr til Geneve. Der har jeg aldri hatt noen vanskeligheter på veien tilbake. Selve sekken bruker jeg som håndbagasje.

Alle produsenter påberoper seg fordeler. Jeg skal ikke si noe "dritt" om de andre, men kan jo si hvorfor jeg valgte ABS:

1) ABS er – såvidt jeg vet – de som har lengst erfaring med disse sekkene, og skal være gjennomprøvd. Ergo ganske sikre, slik jeg vurderer det.

2) Det er to ballonger som blåser seg opp, så hvis det blir rift i den ene, er det fremdeles noe oppdrift.

3) F.eks Snowpulse blåser opp en ballong som skal beskytte hodet bedre, da ballongen legger seg rundt nakke og hode, og går over skuldrene og ned foran. ABS er bare bak hodet og ned bak skuldrene. Etter min vurdering vil Snowpulse-varianten hindre bruk av armene ved utløst ballong. Jeg har tenkt at jeg vil ha armene fri, men vet ikke om dette er et reelt problem ved Snowpulse. 

Ulempen med ABS er at dersom du løser den ut, må du sende inn og bytte både patron og håndtak. Dette skal være gratis + frakt. Har ikke hatt behov, heldigvis, men har vurdert at det ikke er noe problem. Hvis jeg først MÅ utløse sekken, er det viktigere at systemet virker optimalt, enn at det er litt tungvint i ettertid. Går også ut i fra at etter en eventuell utløsning vil ikke behovet for eksponert kjøring være veldig stort de nærmeste dagene...

Ligger en del brukte sekker på Finn. Det er ulike måter å sjekke om utstyret er i orden, dvs at det ikke er utløst. På ABS-sekkene må du veie patronen og sjekke vekt – riktig fyll-vekt står på patronen, og på håndtaket er det en rød ring som kommer tilsyne dersom håndtaket har vært utløst. 

Lykke til med valget.


Flyt!

Hei Flyt, her fikk du belyst mye.

Er jo en veldig stor fordel å kunne bytte sekkerom utfra behovet, og at det er et såpass velprøvd produkt, dette visste jeg ikke. Jeg er enig ang snowpulse at man vil ha armene fri og «veive» med armene samt prøve å lage et hulrom foran ansiktet hvis uhellet først er ute. Jeg antar at også ABS har totalt 150L luft fordelt på de to ballongene, mener å ha lest at det er minimum.

Det er fordeler og ulemper med alle produkter men heller veldig mot ABS grunnet utskift av sekkerom, god returordning for patron og håndtak. Kanskje greit det tar tid slik at man får en tvungen pause.

Takk for veldig god hjelp.

 
Annonse
Annonse
Annonse