Lange XT Freetour 110 - har jeg kjøpt feil støvler?

Hei!

Jeg har nylig oppgradert støvelparken og kjøpt meg et par Lange XT Freetour 110. Jeg kom fra noen dritbillige Salomon-støvler med 60 i flex.Jeg er ikke dreven, men ok. Kjører på et par Kästle MX 88 og noen feite Movement Crew pudderski. Står mest i preppa løyper og satser på å kjøre mer og mer offpist utover i sesongen.

Så til poenget. Jeg byttet støvler fordi jeg hadde en veldig dårlig fit pluss at jeg oppleve støvlene som altfor mye myke til såpass tunge ski. Jeg dro på Oslo Sportslager og fikk prøve Lange-støvlene. De satt fint på og hadde gåfunksjon som er greit om jeg skulle ønske å prøve det. Syns de var stivere enn Salomon-støvlene, men ikke veldig mye. Tenkte ikke noe mer over det etter å ha fått forsikret meg om at det var det beste valget for mitt bruk.

Jeg har enda ikke brukt støvlene, men i forbindelse med tilpassing i bindingene mine prøvde jeg de på nytt og gikk litt rundt. Da slo det meg at støvlene var veldig myke. Jeg kunne stå og vagge fremover og øvreste del av støvelen ga etter med en skikkelig knirkelyd. Jeg hadde sett for meg at 110 i flex var mye stivere. 

Kan noen si noe fornuftig om dette? Er det bare jeg som innbiller at dette ikke var noe særlig? Hva har dette å si for meg?

Har du satt støvlene i skimodus? Høres ut som om du har støvlene i gåmodus. Da vil de vagge og kjennes myke ut, nettopp fordi du skal kunne gå med de. 

Du endrer enkelt mellom ski/walk bak på støvelen. 

Ja, jeg er rimelig sikker på at spennen bak står i ski-mode.

Jeg hører dog ikke noe klikk i selve støvelen når jeg bytter modus bortsett fra at det knepper i selve spennen som regulerer dette. Er det mulig at den står i gå-modus selv om spenna står i ski-modus? Må støvelen dyttes bakover for å låse mekanismen igjen?

For å stille et annet spørsmål. Hvor mye skal man kunne vagge frem og tilbake med alt festet?

li

Har ikke prøvd Lange, men dersom de er som Salomon eller Tecnica så er ikke støvelen låst i ski modus før du kjører leggene frem til du hører det klikker

Jeg kjører ikke Lange selv, men virker som om de ikke er i skimodus, slik du beskriver det. De må kanskje presses frem/bakover i skaftet (legg press med leggeb når du står i skoen) for å fysisk gå i «lås». De er ikke nødvendigvis gått i lås selv om spenna står i ski-modus. 

Du skal i utgangspunktet ikke kunne «vagge» i støvelen om den er korrekt i skimodus. 

Finner du ikke ut av det, så får du ta de med tilbake til forhandleren du kjøpte de hos. 

Jeg er nå bombesikker på at gå-modus ikke er aktivert.

Lagde en kjapp snutt her: https://www.youtube.com/watch?v=tgmGdVqOqtY&feature=youtu.be

I starten av videoen er støvelen og spennene stramma og hempa står i ski-modus. Det er her jeg syns jeg har for mye fleksibilitet i støvelen når jeg vagger fremover. Ser også ut til at leggen ikke sitter ordenlig i støvelen. Så knepper jeg opp og setter hempa i gå-modus. Hører det knepper og det løsner. Som dere kanskje hører knepper det tilbake igjen når jeg setter den i ski-modus.

Er det bare jeg som er på bærtur her? Har som sagt ikke erfaring med denne typen støvler, så godt mulig at det er sånn det skal være, men dette er ikke det jeg så for meg som en 110 i flex.

Utifra filmen ser det ut som du har «gjort alt riktig». Du har mye luft i øvre del av skaftet på støvelen som gjør at leggen din vandrer mye. Du burde forsøke å stramme spennene ytterligere, spesielt de to øverste og dra til strapen på toppen mye mere enn det ser ut til at du har gjort. det bør være såpass mye trykk rundt leggen/foten forøvrig at du har lyst til å åpne spennene når du er i heisen for å få litt «hvile».

For meg ser det altså ut som om du ikke har strammet på deg støvlene godt nok, og dette har ikke noe med flexen på støvelen som sådan å gjøre. 

En høy skisokk som går over støvelen er også å anbefale. 

 
Annonse
Annonse
Annonse