HERRE GUD: Mai minnet Sigurd Klippenberg om hvor små vi er når naturen først våkner til livs. Bilde: Tormod Martinsen
HERRE GUD: Mai minnet Sigurd Klippenberg om hvor små vi er når naturen først våkner til livs. Bilde: Tormod Martinsen

Farvel mai, du skjønne ville

Takk for alle lavtrykkene du hadde med til oss. Nå kan kan sommeren komme.
BØLGER PÅ AGENDAEN: Jonas Paulsen kan se stolt tilbake på aktivitetskalenderen over mai. Bilde: Nils-Erik Bjørholt
BØLGER PÅ AGENDAEN: Jonas Paulsen kan se stolt tilbake på aktivitetskalenderen over mai. Bilde: Nils-Erik Bjørholt
HØYDESYKE: Det ble noen høydemeter på Martin Aune denne forblåste dagen på Verket. Bilde: Håkon Mæland
HØYDESYKE: Det ble noen høydemeter på Martin Aune denne forblåste dagen på Verket. Bilde: Håkon Mæland

Mens våren åpnet som sommer allerede i april, tok mai et steg tilbake og rullet igang lavtrykk på lavtrykk. Håret rakk såvidt å tørke på de utallige entusiastene som rykket ut på melding og trosset skole, arbeid og familie.

– Mai har vært en sjokkstart for vindfreaks som normalt får en myk sesongstart etter at armene har ligget i opplag. Pudderalarm har blitt til «mayday» og kulingvarsel. Plutselig klamrer vi oss atter fast til bommen med blodige never. Solgangsvinden bidrar normalt på denne tiden men vind langs land bringer sjelden bølger. Tradisjonelt er mars sesongens siste bølgehøytid, men kraftige lavtrykk har i år velsignet hele vår langstrakte kyst. Selv på Østlandet har utstyret knapt rukket å tørke mellom øktene og mange gode dager har kommet i helgene til glede for de med tette ukeprogram. Personlig har jeg aldri seilt mer med 4,2 kvm i mai i norske farvann og sjelden måtte snike inn hviledager som nå. Selv på nasjonaldagen fikk vi unna pølser og plikter i rekordfart og kunne feire med en herlig kveldsøkt i sterk kuling, riktignok i Sverige, rapporterer Terje Tuft.
 

MAYDAY, MAYDAY
I så sterk vind, er det lite annet enn flyvning som virker fornuftig for flatvannskiterne, og i mai har det knapt vært en dag uten vind. Verket i Buskerud var til tider også en flyplass for Martin Aune, som satte uoffisiell norgesrekord i høyde og krav om landingstillatelse fra tårnet i Svelvik. 

Vind fra sør og sør-vest er oppskriftsmessig for bølgene på Saltstein. Selv om surferne har måttet holde ut med vindfulle dager, har det blitt mange timer i vannet for de ivrigste. Bukta er også en myteomspunnet plass for de barskeste brettseilerne, og spesielt tirsdag 24. mai vil bli stående som en merkedag for de oppmøtte. Bølger på over 4 meter er ikke noe en er bortskjemt med på denne tiden av året.

Å VESTLAND, VESTLAND
Også på vestsiden av Norge har vind og bølger herje fritt, og mange av det beste dagene har riktignok vært fuktige både over- og nedenfra. Det var ikke mange som trodde sine egne øyne da Windguru midt i mai viste 6,3 meter bølger fra sørvest – og kraftig vind fra sør, dreiende mot vest neste dag. At det var meldt regn kom ikke som noen overraskelse på denne vindretningen, og det var heller ikke så mange som brydde seg om det.

– Festen startet på Spot Y i godt og vel 15 sekundmeter vind, med hele ligaen på plass på formiddagen. Her var det bare å rigge det minste seilet man hadde! forteller Hans Kristian Waarum. 
Tidligere worldcupseiler Ørjan Jensen, som nå bor i Norge, var også på pletten, og mer eller mindre den eneste som hadde full kontroll i luften med fine svev og rotasjoner.

– Dag Arnfindsen dro som alltid på med høye killer loop-forsøk, og utenom en landing oppå en annen seiler gikk det bra denne gangen også, fortsetter Waarum. 
Men det var ikke før de fleste hadde reist at ting virkelig begynte å skje. Solen tittet fram, og settbølger på over mastehøyde rullet innover pointet. Vinden roet seg akkurat nok til at det ble rene bølger. For en tilreisende tysker, Dag Arnfinsen, Peter Løken Nilsson, Jørgen Michaelsen og Waarum selv ble det en av de bedre opplevelsene fra Spot Y.

– I løpet av natten dreiet vinden over på vest-sørvest og det var på tide å sjekke ut en plass jeg har drømt om å seile en god stund. Den fungerer kun når det er veldig stort, og akkurat riktig retning på bølgene, så det er like spennende hver gang. Men jammen rullet bølge etter bølge innover langs steinmoloen, og det var bare å rigge 3,7-seilet og komme seg uti.
 Selv om ikke bølgene var så store, er denne plassen så unik at hvertfall jeg synes det er en opplevelse hver eneste gang. Her kan man seile på bølgene helt fra utsiden av et nes, rundt hele neste og innover. Noe som tillater 5-6 svinger på hver bølge om du plukker den rette. 
Neset som vinden blåser over, gjør også at bølgene er så rene som det går an å få de, fortsetter Waarum engasjert.

Brutale dager på Salt'n!! razz

Hang loose!
Bakken

Fri Flyt brukereBruktmarked

Bildeserier fra brukerne

 
Abonner på Fri Flyt