På lag med elementene

Lista – mest kjent for fugletitting, dansk landskap og amerikanifisert befolkning. Men Lista bærer på en hemmelighet. En aldeles nydelig hemmelighet.

Sist oppdatert 14. april 2014 kl 12.39
LISTA: Fete bølger og fet vind! Glenn Aspen i luften og PC Brodschöll på bølgen. Foto: Sondre Tungodden Torkelsen
LISTA: Fete bølger og fet vind! Glenn Aspen i luften og PC Brodschöll på bølgen. Foto: Sondre Tungodden Torkelsen

Vind og sjø er to elementer de fleste eksperter anbefaler mennesker å holde seg unna. Og de fleste mennesker vil foretrekke en lenestol foran en peis, fremfor kombinasjonen av de to naturkreftene. På tross av trangen til behagelige timer foran en varmekilde og sterke advarsler fra eksperter, er det noen som ønsker å spille på lag med det fryktede.

Flekkerøya Brettseilerklubb består av slike folk.

En kald vinterdag dro jeg til Lista for å følge noen av medlemmene i klubben i det de skulle ri på bølger slik andre rir på hester. Vi ankom Lista rundt klokken 9 på lørdag morgen. Vi parkerte bilen, bar utstyret gjennom 200-300 meter i en ku-innhegning, og ut på en steinete odde. 

Det skuet som sto i mot meg i øyeblikket jeg fikk se sjøområdet utenfor odden, kom som en total overraskelse. 4-5 meter høye bølger titter 4 seil frem. De kommer til syne en gang i blant. Disse menneskene koser seg på et lite, åpent brett, med et bortimot 5m2 stort seil, på, under og mellom frådende bølger. Ved siden av meg gjør ytterligere to personer seg klare til å komme seg ut på havet.

POV:Tim Remkes og Vegard T. Torkelsen på bølgejakt på Lista. Foto: Vegard T. Torkelsen

Kampesteiner store som biler, skjær, og gigantiske områder med frådende sjø. Det er lekeplassen til brettseilerne fra Flekkerøya. Det er her de kobler av. Det er her de kommer for å få fred. Det er her de koser seg. 

– Det er en stor tilfredsfølelse å kunne mestre noe. Det er bølger, det er vind, det er naturkrefter du jobber imot - det gir så vanvittig mye. Det har det gjort hele livet.

Fysioterapeut og tobarnsfar, Tim Remkes, er en av de dedikerte medlemmene i brettseilerklubben. Med en oppvekst sterkt preget av seiling og vindsurfing, ble det en naturlig hobby da han forlot hjemlandet Nederland og flyttet til Norge.

– Det ble mye seiling på Lista og utenfor Kristiansand, da jeg kom til Norge. I det siste har jeg stort sett vært på Lista. Det er der det blåser, det er der det er bølger og det er det som er gøy.

Selv for meg, som verken har erfaring med surfing eller brettseiling, er det underholdende å se på. Mens jeg jaktet på gode bilder blant kampesteinene, bivånet jeg hvordan seilerne koste seg på vannet. I det ene øyeblikket red de bølgen slik en rytter rir sin hest, i det neste bruker de bølgen som en rullebrettrampe. En sjelden gang fungerer bølgen som et hopp – hvor seilerne gjerne er 10-15 meter over overflaten.

Med andre ord – det er ikke mangel på action. Eller fare.

En av seilerne fortalte meg at det var meldt 3,5 meter høye bølger, og signifikant bølgehøyde. Signifikant bølgehøyde er gjennomsnittsverdien av den høyeste tredjedelen av individuelle bølgehøyder i en 20 minutters periode. Det betyr at i løpet av noen timer på vannet, skal seilerne på Lista forvente å komme borti bølger som er nesten 7 meter høye. Det er en «ok» dag for brettseilerne.

PÅSKECARVE: …men ikke på fjellet.Stian Eriksen i full sving. Foto: Sondre Tungodden Torkelsen

– På dager som denne, med vind og kulde, tar man sine forholdsregler. Man sjekker utstyret dobbelt og gjør avtaler med kompisene om at man ser etter hverandre. På sommeren er det alltid båter og sånt ute, men det er verre nå tidlig på vårparten, sier Tim Remkes.

– Hva sier kona?
– Hun har vært litt redd for kreftene, men hun har lagt det litt vekk og tenker ikke altfor mye på det. Hun vet at jeg kjenner mitt eget nivå, og at jeg ikke tar for store sjanser. I tillegg vi passer på hverandre og prøver å gjøre det så trygt som mulig.

Flekkerøya Brettseilerklubb legger ned mye innsats i å gjøre det enklere for andre å ta del i sporten.

– Vi har en liten base på Hamresanden. Surfeting er ikke noe du bare kjøper, du vil jo gjerne prøve det før du kjøper utstyr. Hvis du ikke prøver seiling først, blir det en dyr investering. Da er det greit å kunne prøve seg med det utstyret som klubben har gjort tilgjengelig. For 250,- pr.år kan du bruke utstyret og prøve deg på sporten. Sommeren er jo høysesong for brettseiling, så det er da vi virkelig prøver å rekruttere. Så vi prøver å være mye på Hamresanden for å lære folk sporten og for å henge ut på stranda, sier Remkes.

IVRIG: Tim Remkes etter endt seileøkt. Foto: Sondre Tungodden Torkelsen

Da solen sto på sitt høyeste, løyet vinden og seilerne kom opp av vannet. De som hadde kommet fra Flekkerøya Brettseilerklubb skulle dra tilbake til Kristiansand, mens de tilreisende fra Østlandet og lokale fra Lista-området skulle ha seg en matbit før de skulle ut igjen senere på kvelden.

Med kombinasjonen av strålende solskinn, vidunderlig natur, adrenalin, kameratskap og spenning, er det ikke rart de er engasjerte. Selv for en passiv tilskuer var opplevelsen på Lista fantastisk. Selv for meg, som knapt hopper fra 3-meteren og som ikke bader før det er minst 20 grader i sjøen, var dette gøy. Så gøy at selv jeg fikk lyst til å ta brettet og bølgene fatt.

Publisert 18. april 2014 kl 08.00
Sist oppdatert 14. april 2014 kl 12.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen