/ Topptur

– Vi er vår egen fiende i dette

Nasjonalt kompetansesenter for snøskred øker fokuset på mennesket i fjellet.

Sist oppdatert 24. juni 2016 kl 10.35
ANSETTER: Espen Nordahl øker teamet ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred med ytterligere to personer. Foto: Roy Millar
ANSETTER: Espen Nordahl øker teamet ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred med ytterligere to personer. Foto: Roy Millar

– Vi er vår egen fiende i dette. I snøskred hvor mennesker omkommer er det mennesker som har skyld i ulykka. Derfor har vi et stort fokus på det, sier fjellguide Espen Nordahl ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred.

Det siste året har han arbeidet fulltid med å etablere et kompetansesenter i Tromsø, som er et tverrfaglig samarbeid mellom mange ulike fagmiljø på UiT Norges arktiske universitet.

Målet om å øke kunnskapen rundt snøskred og skredulykker. Nå vil senteret øke forskningen rundt den menneskelige faktoren i fjellet, slik Nordahl tidligere har manet til fokus på.

Ansetter to personer

Derfor skal de nå ansette to personer til å drive forskningsarbeidet, en førsteamanuensis - i tillegg til en stipendiatstilling.

–  Vi har fått på plass en forskningsplan, hvor fokuset er beslutningstakning og menneskelig faktor. Vi har kommet godt i gang med å etablere senteret, og har fått et godt fundament. 

I stillingsbeskrivelsen står det blant annet at man skal bedrive forskning på menneskelig faktorer i skredterreng og faglig ledelse og utvikling av forskningsplaner, studieplaner og studieprogrammer.

– Viktig

Nordahl mener det er enormt viktig å øke fokuset på mennesket i fjellet, spesielt i tråd med en økende interessen i fjellet.

– Vi har jo en visjon om null døde i snøskred, og da er det er klart det er viktig fordi folk trenger og vil ha kunnskap om det. Den økte interessen for toppturer gjør at målgruppen er voksende, både blant nordmenn og for tilreisende. Da er det viktig at vi når ut med kunnskapen, forteller Nordahl.

Nordahl, som også jobber som skredvarsler, mener man likevel har kommet langt i arbeidet.

– Særlig de siste årene med varsom.no har folk blitt mye flinkere. Det har skjedd mye positivt innenfor feltet i Norge.

Publisert 24. juni 2016 kl 10.35
Sist oppdatert 24. juni 2016 kl 10.35
annonse
Relaterte artikler
I tauet til redningstjenesten
En dag på jobb med Luftambulansen

– Hvor er du nå?

Topptur randonee
10 gode tips for bedre topptur

Ikke gå så jævlig bratt

Romedalstind på Sunnmøre
Toppturer du bør gå på våren

7 klassiske toppturer du bør gå på våren

SUNNMØRE: Hjørundfjorden rundt er en av mange, råflotte langturer i Norge. Her er Erlend Aunevik midt oppe i 10 000 høydemeter, 11 mil og seks dager på tur. Foto: Øystein Frøyland
Norges fineste langturer

Tre råflotte flerdagers toppturer

Skianleggene stenger, men:

Etter stengetid

skikjører i bratte fjell
Ekstremt stabile og gode snøforhold i Troms

Flere monumentale førstenedkjøringer

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen