/ Surf

Test av Sony Ericsson Xperia Active

Over noen uker har vi nå testa råtasstelefonen Active til det den skal brukes til, nemlig svette turer i til dels kjipt vær.

Sist oppdatert 28. november 2011 kl 10.05
SEKSER: Sony Ericssons ekstremsporttelefon fungerer bra!
SEKSER: Sony Ericssons ekstremsporttelefon fungerer bra!

Telefonprodusentene har de siste årene vært litt kjipe med å lage holdbare telefoner. Nå har det imidlertid kommet flere alternativer, og fra selskapet som ga oss haifinnetelefonen får vi Xperia Active. Nå kan du endelig oppdatere Facebook-statusen fra lineupen mens du venter på neste sett med bølger.
For Sony Ericsson har gjort det skikkelig denne gangen. Telefonen skal tåle en halvtime på en meters dyp, og skjermen lar seg fint betjene med våte fingre. I isende vind rundt 0 grader har vi selv erfart at skjermen og android-appene lystrer den følelsesløse fingeren.  Mange vil med rette hevde at skjermen er for liten til å være behagelig å surfe på nettet med, men når du brenner etter å sjekke været eller siste nytt, fungerer det bra nok i massevis. Og det er nettopp den beskjedne størrelsen som gjør at det ikke er sjenerende å ha telefonen i den varme bukselomma på de kaldeste dagene for å få batteriet til å vare lenger.

Aktive apper

I tillegg har de lagt inn flere treningsapper og lignende som passer for aktive mennesker. Hvis du allerede er i gang med Endomondo, Strava, Runkeeper eller lignende, fortsetter du bare med de etter at du har henta de på Android Market. Men forhåndsinnlagte Mapmyfitness gjør sannsynligvis nytten for de som ikke har preferanser fra før. Testing av presisjonen på sporlogg mot Garmin Edge 705 gir uvesentlige forskjeller, uten at Garmin har noe særlig godt rykte for nøyaktighet. De som driver med slikt kan faktisk også koble til pulsbelte (støtter ANT+). Eller holde det ekte med skrittelleren.
Av nytteapper finner man kompass og lommelykt, i tillegg til de sedvanlige kart-appene fra Google-systemet som vanligvis er på plass i Android-telefonene. Mer sjeldent er det at telefonen har innebygd barometer, slik Active har.
 
Kamera

Bildene på 5 megapiksler har god farge, kontrast og skarphet direkte fra kameraet, iallfall med sola i ryggen. Som de fleste mobilkameraer blir det mindre spennende bilder i dårligere lys. Bildestabilisatoren er veldig nyttig til både stillbilder og video. På sportsprogrammet oppleves utløserforsinkelsen å være kortere, men dette er er ikke vitenskapelig testet. Du kan også over- og undereksponere inntil 2 blendere.
Utløseren sitter på sin vante plass på høyre pekefinger, men de som foretrekker det kan trykke på skjermen. Zoomen er digital, og egner seg således kun for mms eller bilder som skal postes direkte til nettet.
Et problem med linsa er at den ligger så dypt at det er problematisk å få tørket den for svette/kondens og rusk når man tar den ut av lomma.
 
Batterikapasitet

Batteriet holder halvannet døgn med en del ekstra bruk som fotografering, surfing og GPS-logging av turer. Med andre ord lader du annenhver natt. Vær oppmerksom på at dette gjelder ved sommertemperaturene vi har hatt den siste måneden.
Ørepluggene gir god lydgjengivelse av det du måtte ha på minnebrikka. Noen ganger kan det være aktuelt å få med seg værmelding på radio på tur, og da er det greit med FM-radio på telefonen (så sant du husker 3,5 mm øreplugger)
 
Tilbehør

  • Armholder

  • Ørepropper/handsfree

  • Håndleddsstropp

  • 2 gb minnekort

Terningkast: 6

Pluss:

  • Godt kamera

  • God skjerm

  • Sportsprogram på kameraet

Minus:

  • Med litt store fingre blir det vanskelig å bruke Qwerty-tastaturet, men da har man det numeriske tastaturet å skrive med.

  • Linsa er vanskelig å rengjøre før fotografering/filming

  • Skjermen er i minste laget for surfing, men det er ikke derfor man velger denne telefonen

Pris:

2 378 kroner uten abonnement

Produsentens egen presentasjon finner du her!

Publisert 28. november 2011 kl 10.05
Sist oppdatert 28. november 2011 kl 10.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen