Tar vare på vinteren

Skifolkets egen miljøorganisasjon «Protect Our Winters» etableres i Norge.

Sist oppdatert 23. juli 2014 kl 12.00
ETABLERES I NORGE: Protect Our Winters etableres nå i Norge. Foto: POW Norge
ETABLERES I NORGE: Protect Our Winters etableres nå i Norge. Foto: POW Norge

Protect Our Winters (POW) er en global frivillig organisasjon som jobber for å bekjempe menneskeskapt global oppvarming på vegne av vintersportsamfunnet. Nå har initiativet blitt etablert i Norge.

Fri Flyt intervjuer Tormod Granheim, en av POW-ambassadørene, om organisasjonen og etableringen i Norge.

FF: Hvorfor POW Norge?
TG: For det første fordi vi er et land preget av snø og vintersport, snø er en del av vår nasjonale identitet. Videre fordi klimaendringer angår alle, og vi ønsker heller å være en del av løsningen enn problemet.

FF: Hva gjør POW Norge?
TG: Vi øker i første omgang bevisstheten i ski- og brettmiljøet på hvordan våre valg i hverdagen er med på å påvirke vårt CO2-avtrykk. Konkret driver vi bevisstgjøring og informasjonsarbeid som gjør at vi sammen kan skape politisk endring, rent praktisk satte vi opp buss fra Trondheim til Fjellsportfestivalen i Sogndal for å tilby en reise som sparte miljøet for mange deltagere. Walk the talk. Eller buss om du vil da.

FF: Er det noe spesielt med POW Norge sammenligna med POW globalt?
TG: Vi følger samme oppskrift med informasjon/bevisstgjøring, ambassadører gjennom riders alliance, og anbefaler alle å lese seg opp på POW SEVEN, som er en «handlingsplan» for hva snøelskere kan gjøre for å bidra, fra personlige tiltak for forbruk til politiske valg. Men forholdene i USA og Norge er forskjellige, USA er f eks svært avhengige av kullkraft, hvilket POW USA har kampanjer i mot, så på sikt vil dere se en mer Norgesspesifikk tilnærming.

FF: Holder det ikke å kaste søpla i riktig pose? Hva kan vi gjør bedre?
TG: Det er en god start å sortere søpla, men det holder ikke. Vi må som individer sette oss inn i hva vi hver for oss kan gjøre, og ikke alle kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Videre må vi sammen legge til rette for et smidigere samfunn, der det slippes ut mindre CO2. Som gjengs FF leser kan man jo tenke over forbruk generelt: vi stemmer politisk hvert fjerde år, men du stemmer med forbruket ditt hver eneste dag. Tenk kortreist, norsk, kvalitet, økologisk og gjenbruk. Så har vi kanskje vår felles lekeplass en stund til.

FF: Dette er skifolkets miljøinitiativ. Hvordan kan egentlig skifolk som reiser så mye ha noe mening om miljøet? Er det ikke litt bortkasta når man flyr halve kloden for å kjøre ski?
TG: Det er vel ganske klart at vi både kan og bør ha en mening, vi som er så mye ute er som regel glad i naturen, og elsker man vinter vil man jo være de første til å merke økende varme. Individuelt er det alltid ting vi kan gjøre - selv om vi liker å flytte oss over lengre avstander, er det sammen vi utgjør en virkelig forskjell: utslipp fra sivil lufttrafikk er målt til å utgjøre 2% av globale utslipp, så mange andre steder å starte. Middagen, huset eller forbruksmønsteret ditt for eksempel - eller hvor mange kompiser du tar med på samkjøring til fjells. Da kan du jo også bruke tiden i bilen til å fortelle skrøner, eller evt få de også til å tenke mer på POW.

PÅ VINJEROCK: Sist helg var POW Norge på Vinjerock, hvor de blant annet arrangerte rusletur i fjellet, foredrag og instagram-konkurranse. Foto: POW Norge

FF: Dere gjorde en kampanje på Vinjerock, hvordan ble den tatt i mot – og hva skjer videre?
TG: Vi var tilstede på Vinjerock med flere organiserte turer og en Instagramkonkurranse (sjekk ut #Vinterbarn, #Vinjerock og ikke minst #POWNorge). Og vi hadde et foredrag, som ble godt tatt i mot – det var stinn brakke, der Brita, Ørjan og jeg, presenterte oss og POW, og formidlet hvilke utfordringene klimaendringer har påført mitt prosjekt med å klatre alle 4000-meterstoppene i Alpene, der masse nedbør fører til mye skredfare om sommeren, noe som har ført til at jeg ikke har klatra mer enn 46/82 topper i øyeblikket. Faktisk er jeg så lut lei av nedbør, det har strømmet ned de siste syv ukene jeg har vært i Cham, så nå tar jeg en to dagers sommerferie i Norge for å seile F18 og få litt D-vitaminer. Fremover vil vi fokusere på å synes bedre, og håper at mange snøelskere støtter opp om miljøet med ord og handling - og aller helst sprer sin miljøvennelige adferd til sine venner i resten av landet.

FF: Hvem er POW Norge?
TG: Det var NTNU-student og snøelsker Ørjan Kongsvik Aall, fra Sogndal, som tok POW til Norge. Før det hadde allerede sammfunnsviter og økonom, Brita Staal, som til daglig jobber med CSR og miljø i henhold til forbruksindustri, lenge ventet på POW-etablering i Norge, så hun ble med så fort hun fikk nyss om Norgesetablering – og er vår skarpeste på tiltakssiden. Vi har samlet en liten gjeng som er med som crew på arrangemeter, og har til nå to norske utøvere som ambassadører på det som Jeremy (Jones jour.anm) kaller «Riders Alliance», Kjersti Buaas og meg. Og så er det alle som engasjerer seg rundt oss og engasjerer seg for miljøet med ord og handling.

For mer informasjon, sjekk ut nettsidene til POW – og følg Protect Our Winters Norge på Facebook.

Publisert 23. juli 2014 kl 12.00
Sist oppdatert 23. juli 2014 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen