Johan Berg satser videre utenfor landslaget

Johan Berg (21) etter en tøff sesong uten noen særlige resultater, går sin første sesong uten landslaget på fire år. Den inneholder mye usikkerhet for skitalentet.

Sist oppdatert 27. mai 2016 kl 12.59
SATSER: Johan Berg står utenfor landslaget, men fortsetter satsingen på ski. Foto: Anders Holtet
SATSER: Johan Berg står utenfor landslaget, men fortsetter satsingen på ski. Foto: Anders Holtet

– Jeg er ikke helt sikker på hvordan det blir. Jeg har vært der siden 2013, så jeg vet rett og slett ikke. Jeg tenker kanskje at det blir som andre vintere, uten at jeg får reist med samme gjeng, sier Johan Berg til Fri Flyt.

Onsdag denne uka ble neste års freeski-landslag presentert. Der ble det klart at Birk Ruud (16) og Christian Nummedal (20) går inn som nye kjørere. Ut går Johan Berg og Aleksander Aurdal (28). Øystein Bråten (20) og Felix Usterud (21) beholder sine plasser, sammen med Tiril Sjåstad Christiansen (21) og Johanne Killi (18). 

Berg har vært en del av det norske freeski-landslaget siden 2013/2014-sesongen, og går nå inn i sin første sesong på fire år uten plass på laget. Det betyr at han må satse selvstendig framover.

– Det er klart det er mye lettere når man har landslaget i ryggen. Alt blir lettere for deg, med finansiering og alt annet. Man får også kjørt mange konkurranser man vanligvis ikke hadde gjort. Men det er ikke sånn at jeg slutter å stå på ski. Jeg har mange jeg kan reise rundt med, sier Berg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

To-norske-videre_ordinary_1200 (1)
To-norske-videre_ordinary_1200 (1)

RUTINERT: Johan Berg er fortsatt ung, men har vært med på landslaget i en årrekke. Her som 17-åring. Foto: Christopher Frankum

– Er du skuffet over å ikke bli tatt ut?

– Det er forståelig. Jeg har ikke hatt en veldig god sesong, selv om den startet ganske greit. Det var et par konkurranser jeg kunne ha gjort det bedre i. Det gikk ikke helt etter planen i verken Boston eller X Games i Oslo.

Ifølge sportssjef Christopher Frankum falt Berg bak i rekkene på grunn av sterke prestasjoner hos de to nye utøverne.

– Grunnen til at Johan ikke er med er fordi uttakskriteriene i høyere grad ble tilfredsstilt av de andre som ble tatt ut, sier Frankum.

Det å være på landslaget innebærer blant annet sesongoppkjøring i Stubai til høsten og et lengre opphold i Australia. I tillegg holder landslaget store deler av sesongen til i Colorado i USA.

– Får utøverne som har falt fra landslaget være med på slike samlinger?

– Vi er nødt til å konsentrere oss om de seks som er tatt ut på landslaget. Landslaget drives med svært begrensa midler, og for å ha kvaliteten vi ønsker må vi bruke de på de som er tatt ut. I en perfekt verden hadde vi hatt et svært landslag med flere trenere, men det er ikke realiteten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

09-39-49_fancybox
09-39-49_fancybox

BEGRENSA: Sportssjef Christopher Frankum understreker at landslaget drives med begrensa midler. Foto: Tore Meirik

– Forventer å få muligheten

Robert Andrè Ruud fra Ål har tidligere vært en del av juniorlandslaget, men gikk ut i fjor. Heller ikke i år er 20-åringen en del av landslagets umiddelbare planer. Ruud havnet på andreplass i slopestyle sammenlagt, og vant NM på Hovden - like foran Johan Berg. Landslaget har tradisjon for å ta med seg utøvere utenfor landslaget med på verdenscup, slik som Klaus Finne, Christian Nummedal og Birk Ruud var med på i fjor. 

Den muligheten mener Ruud at han også bør få.

– Jeg forstår laguttaket, og synes det er greit, men jeg forventer egentlig å få mulighet til å i alle fall kjøre et par verdenscuper når jeg klarer å prestere så bra da det gjaldt. Jeg har selvfølgelig store forhåpninger om det, sier Ruud til Fri Flyt.

Frankum vil ikke svare direkte på om Ruud vil få en mulighet i verdenscupen, utover at han er høyaktuell på grunn av prestasjonene.

– Robert er helt klart en av utøverne som kontinuerlig blir evaluert. Spesielt med tanke på resultatet i NM. Nå er det sånn at første konkurranse i slopestyle ikke skjer før på nyåret, så vi kan ikke ta ut et lag før det begynner å nærme seg, sier sportssjefen.

Han forteller videre at Skiforbundet tilrettelegger for at utøverne skal prestere best mulig når de er med i cupen.

– Da Christian Nummedal og Birk Ruud var med til Mammoth i fjor var de også med på pre-camp. Det gjelder for alle utøvere.

I likhet med fjoråret er han nødt til å planlegge en sesongoppkjøring på egenhånd.

– Jeg må prøve å komme meg til Alpene, men jeg får ikke på langt nær så mye skikjøring som de gjør siden jeg må finansiere turen selv. Jeg må droppe Australia i sommer og jobbe utover høsten for å kunne leve av dette til vinteren, forteller Ruud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjeldent-at-det-klaffer-saa-godt_ordinary_1200
Sjeldent-at-det-klaffer-saa-godt_ordinary_1200

NORGESMESTER: Robert Andrè Ruud stod til slutt på toppen av pallen i NM på Hovden. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

– Må prøve på egenhånd

– Har du tro på at man kan bli god nok, også utenfor landslaget?

– Jeg har egentlig veldig tro på det. Man må bare pushe seg selv, og prøve på egenhånd. Det er en grunn til at de som er på landslaget nå faktisk er der. De har alle klart å bli så gode før de kom inn, sier Ruud.

– Tror du at du hadde blitt mye bedre på ski med hjelp fra landslaget?

– Det er litt vanskelig å si. Man får mer press i ryggen, og det spørs hvor godt man takler det. Men du får jo helt klart mye større muligheter, sier Ruud, som er klar på at han langt nær gir opp satsingen.

– Det blir hardkjør neste vinter også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klaus-Finne-skal-kjoere-X-Games-i-Oslo_ordinary_1200
Klaus-Finne-skal-kjoere-X-Games-i-Oslo_ordinary_1200

BIG AIR: Klaus Finne er aktuell for Big Air-konkurranser. Her på Hovden da han vant plass i X Games i Oslo. Foto: Anders Holtet

Fri Flyt har også vært i kontakt med Klaus Finne, som imponerte stort gjennom fjorårets sesong. Han er fremdeles i en dialog med Skiforbundet rundt en løsning om Big Air-konkurransene.

– Jeg snakket med Klaus senest i går. Vi ser at den foreløpige terminlisten for Big Air er langt bedre enn tidligere. Både med avslutning på Voss og en egen Big Air-kule. Klaus sine prestasjoner i fjor gjør han høyaktuell som utøver der. 

Aleksander Aurdal skal ifølge sportssjefen satse videre på filming. Han er blant annet aktuell med Supervention 2 i oktober.

Publisert 27. mai 2016 kl 12.59
Sist oppdatert 27. mai 2016 kl 12.59
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen