Frikjøring forbudt

HEMSEDAL: Kjører du i dette området kan du få bøter i 1000-kroners klassen. Politiet svarer på hvorfor.

Sist oppdatert 28. desember 2012 kl 18.54
FORBUDT OMRÅDE: I det røde feltet på kartet er det ikke lov å ferdes. Inntil videre. Men for øvrig kan man gjøre hva man vil.
FORBUDT OMRÅDE: I det røde feltet på kartet er det ikke lov å ferdes. Inntil videre. Men for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Nordre Buskerud Politidistrikt har med bakgrunn i de to seneste skredulykkene i Hemsedal, hvor den ene fikk katastrofale følger, satt ned forbud mot ferdsel i området rundt Tottenveggen / Reidarskaret i Hemsedal.

LES OGSÅ: Nytt skred i Hemsedal

Lill Heidi Tinholt, operasjonsleder i Nordre Buskerud Politidistrikt svarer på hvorfor og hvordan:

– Strider ikke dette mot allemannsretten?
– Det er mye som strider mot allemannsretten, men politiets pålegg om å ivareta liv og legeme må gå foran. Politiet har tatt denne avgjørelsen med bakgrunnen i at dette området er skredfarlig, det har allerede gått skred med fatalt utfall, og ikke minst er det fare for eventuelle nye redningsaksjoner.

– Hva med andre områder, også de utenfor heisenes rekkevidde?
– Skitrekket er vel en medvirkende faktor for at det er større sjanse og flere skiløpere i akkurat det området.  Vi er også kjent med at områder nordøst også har faregrad tre men der er det foreløpig ikke gått skred. 

– Hvordan håndhever dere dette midlertidige forbudet?
– Det er stengt i medhold til paragraf 7 nr. 2, det vil bli håndhevet på samme måte som alle andre forbud. Å unnlate å etterkomme dette kan straffes med bøter i 1000-kroners klassen. Vi har ingen til å stå på toppen av Totten 2-heisen og håndheve fysisk, men de overtredelser som vi selv avdekker, eller andre melder om, blir bøtelagt.

– Hva kan du si om varigheten?
– Vi har en løpende kommunikasjon med NGI og skipatruljen i Hemsedal. Kan ikke si noe om varigheten på nåværende tidspunkt. 

– Hva når forbudet blir opphevet?
– Det viktigste for oss er å ivareta enkeltpersoners sikkerhet, og det er vanskelig å si noe om hva som vil skje når forbudet blir opphevet. Vi håper at folk som bedriver offpist-kjøring at de gjør seg opp tanker om de risikoer man tar og hva som innebærer i en eventuell redningsaksjon.

– Vil dere fortsette å ha et stort fokus på skred i fjellet, selv når forbudet er opphevet?
– Det vil alltid være juridiske avgjørelser hvorvidt man skal stenge fjellområder, og vi har et generelt stort fokus på sikkerheten til enkeltpersoner, også med tanke på skredfarlige områder.

– Har du noen råd til folk som skal kjøre ski eller brett på fjellet i helga?
– Rådet mitt er å etterkomme det midlertidige forbudet og kjører på steder som gjør at alle kan komme trygt hjem etter en flott jule- og nyttårsfeiring.

Publisert 28. desember 2012 kl 18.54
Sist oppdatert 28. desember 2012 kl 18.54
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen