Frikjøring anno år 700

Eldgammel frikjøringshistorie står sentralt når Lom Skifestival går av stabelen i november.

Sist oppdatert 29. oktober 2015 kl 10.07
OLD SCHOOL: Dag Inge Bakke er en av få som har kjørt pudder på ski og utstyr anno år 700. Foto: Espen Finstad
OLD SCHOOL: Dag Inge Bakke er en av få som har kjørt pudder på ski og utstyr anno år 700. Foto: Espen Finstad

– Vårt mål er å formidle kunnskap om en skikultur vi på mange måter har glemt. Skihistorie i Norge er først og fremst konsentrert rundt utviklinga av skisporten med Morgedal og Holmenkollen i sentrum. Men den felles skikulturen vår har jo utspring i jakt og transport, og er flere tusen år gammal, sier frikjørings- og toppturentusiast Dag Inge Bakke.

– Mange likheter

Han er en av ildsjelene bak Lom Skifestival, og han er en av få som har bedrevet frikjøring med 1300 år gammelt utstyr –som strengt tatt ligner med på dagens løssnøski enn hva skiene til Sondre Norheim gjorde.

– Skiteknikken i vår forhistorie må ha vært ganske lik før vridningsstive bindinger og stive sko dukka opp. Kulturutveksling blir en viktig del av skifestivalen, sammen med fokus på håndverktradisjon, sier Bakke, som allerede har vært i Kina en gang for å studere eldgammel skihistorie.

Nordmenn ikke først

­ – Vi har og planer om tur over til Kina igjen i januar, for å delta på en konkurranse for tradisjonelle ski der. Det er både artig og interessant å se hvor viktig skileiken står i deres kultur. Jegere i Altaifjella bruker fortsatt ski som fremste våpen i jakt på hjortevilt, en jaktform som også er omtalt en del i norsk historie. Nordmenn var neppe de første med ski på beina, selv om vi liker å tru det!

Supermoderne kopi

Under skifestivalen får Dag Inge og gjengen besøk av skiløpere fra Altai i Kina, og de skal blant annet få studere Bakkes supermoderne kopi av Reinheimskia fra bronsealderen.

– Endre Hals laga en moderne kopi til meg, som fungerer utmerket som ei nymotens pudderski! Akkurat nå lager vi en kopi av ei annen ski fra bronsealderen, som ble funnet i flere biter ved Lendbreen ved Lomseggen. Dette blir ei ganske spesiell ski – på mange måter mer som ei truge på form, men med gode gliegenskaper. Med litt nysnø ut i uka, så håper vi på en test ganske fort, sier Dag Inge Bakke –som du ser i aksjon på frikjøringsutstyr anno år 700 i bildeserien under.

Filmvisning med Aasheim

Men det er ikke bare eldgammel skikultur som dukker opp på festivalen. Selv om den går av stabelen midt i november, står skiturer på programmet, sammen med visning av Warren Miller-filmen Chasing Shadows, men den lokale helten Øystein Aasheim i en av hovedrollene. Og for de som tar festivalen helt ut: Siste dag kan det bli mulighet for å prøve ski du har laga selv –etter eldgammel byggeskikk, som i praksis betyr moderne form.

Les mer om festivalen her!

Publisert 29. oktober 2015 kl 10.07
Sist oppdatert 29. oktober 2015 kl 10.07
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen