Forsker på BC-jibbing

Marius Andersen og Gjermund Engh har skrevet bacheloroppgave om fenomenet backcountryjibbing, og funnet ut at BC-jibberne slett ikke vil være som vanlige toppturfolk.

Sist oppdatert 5. mars 2015 kl 12.23
FORSKNING: Marius Andersen har skrevet bacheloroppgave om backcountryjibbing i Sogndal sammen med kompisen Gjermund Engh. En viktig del av jobben er feltarbeid, som Marius bedriver her. Foto: Privat
FORSKNING: Marius Andersen har skrevet bacheloroppgave om backcountryjibbing i Sogndal sammen med kompisen Gjermund Engh. En viktig del av jobben er feltarbeid, som Marius bedriver her. Foto: Privat

Marius Andersen forklarer bakgrunnen for å velge dette noe uvanlige temaet for en bacheloroppgave:

– Det er vel ingen som har forsket på et så spesifikt ski-fenomen, så hvis noen overhodet er gira på å lese den, må det være fri Flyts lesere. Vi kjører masse ski sammen og snakket i forkant om å skrive om noe vi interesserte oss for. Dermed endte vi etter litt om og men opp på temaet backcountry-jibbing. Målet med oppgaven er å se på kjennetegn ved BC-jibbere og deres skikultur her i Sogndal. Vi prøver også å fremstille det litt i forhold til den godt etablerte topptur- og frikjøringskulturen her. Hva er likhetene og forskjellene? Hvilke verdier ligger til grunn for denne type skikjøring? Hva tenker utøverne selv om aktiviteten?

LES OGSÅ: – Gode skredholdninger ikke nok

begge
begge

FORSKERE: Gjermund Engh (til venstre) og Marius Andersen har skrevet på fenomenet backcountryjibbing i Sogndal. Foto: Privat

Subkultur

Båre Andersen og Engh flyttet til Sogndal for å studere og kjøre ski, og det er de tilflyttende og BC-jibbende sogndalingene de har studert.  En av hovedkonklusjonene er at BC-jibberne ikke ser seg selv som «vanlige» toppturfolk, og at de skyr trange klær og lette Dynafit-støvler.

– Hovedfunnene våre er at backcountry jibberne på flere måter skiller seg ut fra det dominerende topptur- og frikjøringsmiljøet i Sogndal. En av informantene omtalte seg selv som en «topptur turist» med alt for store klær. Når de drar ut på ski har de andre mål med skidagen, og de er her for å gjøre sin egen greie. I denne forstand ser vi klare subkulturelle trekk innen skikjøringskulturen, skriver gutta i konklusjonen.

LES OGSÅ: Forsker på ferdselsmønster

Uvanlig tema

– Hvordan ble oppgaven deres mottatt?

– Da vi presenterte oppgaven tidlig i høst fikk vi mye positive tilbakemeldinger nettopp fordi temaet var litt utenom det vanlige. Når det er sagt så er jo dette emnet ganske spesifikt og man burde være litt interessert i ski for å henge med. At oppgaven er litt eksotisk tror vi bare er positivt for interessen, siden det å lese en bacheloroppgave kan være ganske trasige greier i utgangspunktet, sier Marius Andersen.

Les oppgaven i sin helhet her!

gjermund-action
gjermund-action

SKIDAG: Det er helt greit å gå på skole når sånt som dette er en del av jobben. Gjermund tar et dypdykk i faget. Foto: Privat

Film med forskerne i aksjon:

Publisert 5. mars 2015 kl 12.23
Sist oppdatert 5. mars 2015 kl 12.23
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen