En forsvarstale for FIS

KOMMENTAR: Jeg bestemte meg for å strekke meg langt for å forsvare FIS. Her er historien om hvordan det gikk.

Sist oppdatert 28. januar 2015 kl 08.00
UELEGANT SAMRØR: X Games med Nick Goepper og trippelcorks (over) og VM i slopestyle med blant andre Noah Wallace (under) ble arrangert samtidig i år, og alle er enige om hva som er den råeste konkurransen. Det burde Det Internasjonale Skiforbundet tatt konsekvensen av. Foto: ESPN/ Christian Pondella/ FIS
UELEGANT SAMRØR: X Games med Nick Goepper og trippelcorks (over) og VM i slopestyle med blant andre Noah Wallace (under) ble arrangert samtidig i år, og alle er enige om hva som er den råeste konkurransen. Det burde Det Internasjonale Skiforbundet tatt konsekvensen av. Foto: ESPN/ Christian Pondella/ FIS

Forrige uke var nokså stressende i Fri Flyt-redaksjonen, hovedsakelig fordi Winter X Games og VM i slopestyle og halfpipe foregikk samtidig (!). Alle syns selvsagt dette er kjempeteit, men han som fikk mest oppmerksomhet var David Wise, som i dette blogginnlegget slakta Det Internasjonale Skiforbundet –altså FIS- for å være vanskelige. Og den kristne småbarnsfaren og OL-vinneren argumenterer godt.

Men: FIS er jo en svær organisasjon, full av kompetente folk. Eller; Den må jo være det? Norges variant av FIS, nemlig Norges skiforbund (NSF), har gjort et strålende arbeid med det de har døpt Freeski med stor F, og vi har en velfungerende norgescup, det jobbes godt på grasrota og landslaget drives bra og leverer gode resultater. NSF Freeski er en organisasjon full av flinke folk.

Og storebror og paraplyorganisasjon FIS har gjort mye bra for en rekke arrangementer og aktiviteter opp gjennom åra. Det må da være sånn at timinga med X Games er unntaket? FIS kan da ikke være så ille? David Wise skrev det jo selv: Det var faktisk FIS som valgte dato for VM først, og ikke ESPN som arrangerer X Games. 

Jeg valgte å anstrenge meg for å ta FIS i forsvar, prøve å se saken fra deres side, rett og slett forstå hvordan de tenker. De er jo ikke onde liksom. Sånn gikk det: 

1. Valg av tidspunkt for VM: Tja, er det virkelig å forvente at FIS –som valgte tidspunkt først- skal ombestemme seg fordi ESPN tilpasser X Games-dato etter den amerikanske fotballfinalen Superbowl? For at X Games skal slippe å konkurrere med amerikanernes største TV-begivenhet? Nei, det syns jeg egentlig ikke. FIS valgte først.

Men: Selv om det ikke virker sånn alltid, så er inntektsgrunnlaget for X Games og VM i slopestyle omtrent det samme:

ESPN selger reklame i sendingene og på arenaene. Dette finansierer X Games. Derfor er det et helvete for dem å konkurrere med Superbowl, og de trenger de beste kjørerne for å maksimere oppmerksomheten. En ikke ukjent finansieringsmåte i actionsportverdenen, som i mange tilfeller er ekskluderende og gjør det vanskelig for nye utøvere å slå gjennom. 

Men hva med FIS? Hvor får de pengene sine fra? Jo, ved at de selger rettighetene til å sende arrangementene sine på TV. TV-selskapene og mediehusene får i de fleste tilfeller inntektene sine fra salg av reklame, og i noen få tilfeller –som NRK- med TV-lisens. Dette er grunnen til at NRK slipper å sende program som «Ungdommer med pinlige sykdommer» for å få nok seere. Men også NRK er avhengig av å maksimere seertallene sine. Hvis ikke kommer folket til å velge andre politikere i regjeringa, slik vi langt på vei har gjort allerede, og lisensen blir borte og erstattet med reklamefinansiering. Da spørs det om den vesle idretten ski slopestyle kommer mer på TV i Norge. Det drar nemlig flere seere og gir mer reklameinntekt med ungdommer med pinlige sykdommer og Paradise Hotel.

Konklusjon: Både FIS og X Games er avhengig av oppmerksomhet for å få det til å gå rundt. X Games var der først, og enhver dust, muligens unntatt de i FIS, skjønner at de beste utøverne velger X Games foran VM, fordi lillebror FIS foreløpig ikke har klart å opparbeide seg status som utkonkurrerer X Games. ESPN drar de beste kjørerne, og lillebror FIS burde skjønt at de må tilpasse seg. Da ville Lisa Zimmerman sluppet å være verdensmester uten å være best i verden. 

2. Kommunikasjon: FIS er avhengig av å vise sine arrangementer til flest mulig seere for å finansiere seg selv. Da er kommunikasjon sentralt. Selv tenkte jeg ikke så mye på dette helt fram til i går. Da skulle jeg nemlig få tak i noen VM-bilder av Vilde Johansen. Før jeg avslører hvordan dette gikk, så er det slik at X Games-arrangør ESPN har en velfylt, søkbar og oppdatert bildedatabase med bilder i stor oppløsning, tatt av noen av bransjens beste fotografer (folk som Matt Morning og Christian Pondella i år), som vi i media kan forsyne oss av –helt gratis. Nesten umiddelbart etter de forskjellige øvelsene er bildene der. Lettvint for oss pressefolk, og garantert egnet til å skape oppmerksomhet rundt arrangementet –slik ESPN er avhengig av. 

Men så var det FIS da. Jeg starta her. Men det viste seg at denne kontaktsida har feil epostadresser, FIS har nemlig klart å legge inn epostadresser uten bindestreken i nettadressa si. Heldigvis skjønte jeg dette da feilmeldingene fra fis-ski.com begynte å renne inn i innboksen min. Jeg endra adressen «manuelt» og sendte en vanlig e-post. Like etter kom svar 1, som sa at e-posten min var blitt videresendt innad i kommunikasjonsavdelinga. Så kom svar 2, men beskjed om at e-posten min var blitt videresendt til FIS´ franske mediebyrå. Så kom svar 3 fra det franske mediebyrået med beskjed om at jeg måtte sende dem en papirutgave av Fri Flyt, så skulle de sende tilbake prisliste for de to bildene jeg ønsket meg. Da orka jeg ikke mer. 

Sorry FIS; men jeg klarte det ikke. Jeg klarte ikke å finne noe som gikk til deres forsvar, selv om jeg prøvde. På ordentlig.

Publisert 28. januar 2015 kl 08.00
Sist oppdatert 28. januar 2015 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
TEMPELSETER: Kenneth Erlandsen og Tommie Berkani andaktsfull anmars mot Tempelseter. Foto: Christian Nerdrum
En kjærlighetserklæring til det lille skianlegget

«Det skriker av retro, enkelhet, tillitskultur, og jeg digger det»

Motsvar til Nils Faarlunds kommentar

«Et upresist spark til en hel generasjon»

1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Drømmeoppfinnelse

Drømmeoppfinnelse?

annonse
VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

SKIGARDEROBEN: Egentlig har artikkelforfatteren sverget på at han har kjøpt sitt siste par ski for noen år siden. Foto: Alexander Urrang Hauge
Luksusproblemer og utstyrsdilemma

Hvor mange par skal du egentlig ha?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen