/ Padling

Hardkokt havkajakk

Rasende stormdønninger. Lumske småskjær. Glimrende forhold for havpadling.

Sist oppdatert 1. november 2004 kl 00.25
Surf er gøy med kajakk!
Surf er gøy med kajakk!

VANN I BEVEGELSE har alltid fascinert lekne elvepadlerne. Men for de noe mer alvorstunge havpadlerne har blikkstille sjø vært idealet. Selve meningen med de lange smekre havkajakkene i glassfiber og plast har vært å tilbakeleke en distanse, fra A til B, gjerne så fort som mulig. Havpadling er rett og slett blitt fjellskiløpingens og fotturens snille fetter.

Men nå kommer en ny slektning på banen. Ikke fullt så snill kanskje, men med glimt i øyet.

DE SISTE ÅRENE har en gruppe unge, norske entusiaster fått øynene opp for bølgepadling i havgapet. De finner fram kajakkene og drar til sjøs når de verste høststormene har pisket opp havet så det koker.

– Norskekysten er et fantastisk eldorado for leik med havkajakk, sier Eivind Nordeide i entusiast-firmaet Njord AS. Han har base på det naturskjønne Bulandet ved Askvoll, og det glimter stygt i øynene hans når urolig vær er under oppseiling. Bølgene som dundrer mot den opprevne kysten i havgapet nord for Sognesjøen, skaper muligheter for nye og sterke naturopplevelser. Om du ikke er redd for en svømmetur eller litt salt i luggen.

– Det vi egentlig søker er følelsen av å mestre havkajakken på en ny måte. Samtidig opplever vi å komme tett på fantastisk natur. Flott surf, smale kanaler, huler, laguner og opprømt farvann helt ut mot storhavet, forteller han.

DE FÅ NORSKE entusiastene som driver med denne formen for padling er inspirert av den kjente amerikanske ekstrempadleren Eric Soares, og “gjengen” hans, Tsunami Rangers. De har gjort det til en livsoppgave å utvikle teknikker for ekstrem havpadling og utforske krevende “rock gardens” (eller paddemarker som det heter på norsk) over hele kloden. Gjennom boken “Extreme Sea Kayaking” har de tent en ny glød hos padleentusiaster fra hele verden. Endelig: The missing link, den farstfylte hybriden mellom havpadling og elvekajakk.

De har til og med funnet et navn på moroa: Rockhopping.

I Norge har man allerede begynt den møysommelige kartleggingen av smale kanaler, tunneler og steder der dønningen bryter til surfevennlige bølger.

– De verste utøverne padler i dag rundt med full ekstremrigg. Ryggplater og hjelmer med sånn munnbeskyttelse ishockeyspillere bruker, sier Eivind Nordeide. Han tror denne formen for padling kommer til å utvikle seg kraftig i årene som kommer. Og ikke minst at den kommer til å bli mer tilgjengelig for mannen i gata.

JAVISST. For en dødelig hobbypadler kan det virke dumdristig å legge ut med en dupp av en båt i et kokende, salt inferno. Men for Nordeide er kajakkleik i hardt vær en måte å trene krevende redning på, i svært realistiske omgivelser. Å delta på en ”stormsamling” eller å øve seg på enkel rockhopping gjør deg rett og slett til en flinkere og tryggere havpadler.

– Skal man drive med denne typen havpadling er det svært viktig å være flink til å ”lese” det farvannet man skal begi seg ut i. Dessuten bør man være godt trent i kameratredning, sier Eivind Nordeide, som ofte kan bruke en time på å studere hvordan bølgene bryter før han begir seg ut.

Foreløpig finnes det ikke spesialutstyr for rockhopping, og både elvekajakker og relativt korte havkajakker uten ror er i bruk.

– Du trenger en båt som er lett å håndtere i urolig sjø. Det viktigste med denne sporten er at du er kjapp i vendingen.

FAKTA: ROCKHOPPING

• AKTIVITETEN: Rockhopping er padling nær land eller ved undervannskjær, i krevende bølger eller tidevannsstrømmer. Målet er å mestre vann i bevegelse, omtrent som i elvepadling, og få nærkontakt med den fantastiske naturen ytterst ute i havgapet.

• SIKKERHET: Slik padling stiller store krav til sikkerhet, og du bør ha gått et videregående kurs i havkajakk eller være svært rutinert før du begynner med denne formen for padling. Kjøp gjerne en bok om ekstrem havpadling. Vi anbefaler “Extreme Sea Kayaking” av Eric Soares og Michael Powers, samt “White Water Safety and Rescue” av Franco Ferrero. Begge bøkene får du kjøpt hos Amazon.com

• UTSTYRET: Utstyret er viktig, ikke minst bekledningen. Neopren anbefales fremfor tørrdrakt, da en tørrdrakt mister sin funksjon om du skulle gå rundt, få landkjenning på et skjær og rive hull på drakten. Ellers bør du ha hjelm, åreposer, lensepumper og kasteliner. Det eksperimenteres med ulike båttyper, både vanlige havkajakker uten ror og med mye spring, sit-on-top kajakker, elvekajakker og spesialkonstruerte surfekajakker.

• KURS: Miljøet i Norge er i dag uorganisert men entusiastisk. Om du vil møte andre ivrige havpadlere med sans for denne typen leik, bør du vurdere et av padlesymposiumene som arrangeres av Njord AS. De arrangerer også kurs i avansert redningsteknikk og padlekurs for viderekomne. Mer info hos www.njord.as.

• ELLERS: Stikk innom siden til de legendariske gærningene i Tsunami Rangers på tsunamirangers.com, sjekk den britiske siden playthesea.co.uk, eller skriv rockhopping i søkemotoren din og surf avsted.

Publisert 1. november 2004 kl 00.18
Sist oppdatert 1. november 2004 kl 00.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen