Velfortjent kalddusj!

Etter fem knallharde dager på fjellet er K2-gjengen tilbake i basecamp. De har nå etablert leir 2 på 6440 meter.

Sist oppdatert 28. juni 2005 kl 10.55
Øystein tar en dusj i basecamp.
Øystein tar en dusj i basecamp.

Nå skal klatrerne slappe av i 4 dager og bygge opp nye røde blodlegemer. Det blir dusj og vaske, klesskift, spise masse mat og filmtitting.Så langt har klatrerne vært veldig heldige med været.

– Det var nydelig vær på fjellet også, men når vi kommer lengre opp er me mye mer vindutsatt enn her nede i Base Camp, skriver Øystein i dagboken sin.

Klatreruten så langt består av snøbakke i 25-40 graders helning fra 5150 meter til 5500 meter. Derfra og opp er det faste tau i krevende 40-70 graders terreng. Klatring til grad III-IV på det vanskeligst.

– Selv om vi bruker faste tau, så er det blytungt å gå oppover med halvtunge sekker (ca 15kg) i tynn luft", skriver Øystein. Han forteller at fjellkvalitenten minner om Lyngen, altså ganske råtten. Sikringer er fjellbolter, slynger rundt nabber o.l og noen få is-skruer.

– Vi har etablert 2 luftige og utrolig vakre camper på fjellet. Camp 2, på 6440m, er spesiell flot og ligger tett oppunder ein fjellhammer der det akkurat er plass til 2 små telt. Fra den har me kjempeutsikt! Det er så stupbratt ned herfra at me må sove og oppholde oss i klatresele som er festet til fjellet i tilfelle det skulle ”skje noe”, forteller klatreren, som sier at jobbingen på fjellet er blytung, og at han skjønner hvorfor så få har vært på toppen.

– Belønningen er at det er vilt og vakkert, og så har me kanskje verdens råeste utsikt når me er oppe i høyden, sier Øystein.

Publisert 28. juni 2005 kl 10.55
Sist oppdatert 28. juni 2005 kl 10.55
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen