Nådde 7000-metersgrensen

– Nå trenger vi en skikkelig godværsperiode, sier K2-klatrerne, som er tilbake i basecamp etter en værhard økt på fjellet.

Sist oppdatert 14. juli 2005 kl 11.02
Trym rappellerer i tett snødrev.
Trym rappellerer i tett snødrev.

Høye temperaturer og tunge snøfall gjorde at ekspedisjonen ikke nådde målet om å komme opp til 7500 meter i dette støtet. Men alle klatrerne nådde 7000-metersgrensen, og Cecilie, Trym og Rolf har sovet i camp 3 i to netter.

Rasfaren varsler om mye vind har tvunget alle ekspedisjonene til å komme seg ned fra fjellet.

– Ikke bare at det snødd mye, men snøen har vært våt helt opp i 7000m. Alle ekspedisjonene har snudd etter som været har forandret seg radikalt. Skyene ligger lavt over BC og her nede regner det (5000m). Siden Sigurd og Øystein tilbrakte natten på camp 2 var det de som kom ned først. Cecilie, Trym og Rolf er på vei ned fra camp 3, og har akkurat passert camp 2, skriver ekspedisjonen på sin hjemmeside.

Basecampmanager Per Henry forteller at amerikanerne kom ned fra camp 2 på Abrzzi og fikk se at hele camp 1 (5 telt) var tatt i ras.

– De har ikke radioer og viste ikke at de som var i camp 1 hadde gått ned. De satte derfor igang å lete etter sine klatre venner og skjære opp telt i håpe om å finne folk, men heldigvis er alle nede i BC nå.

Øystein skriver på nettsiden at det er tyngre enn han hadde forestilt seg å klatre i høyden.

– Man blir totalt utslitt bare av og være i ro der oppe. Ikke mulig å restutiere seg, forteller han. Ifølge Øystein er Trym "forbaska sterk i høyden".

– Han bare suse oppover som ingenting. Cecilie er også supersterk, bære tung sekk og går på. Og ikkje minst Rolf, som alltid bærer super tungt og er alltid sistemann i posen, fordi det er mye som skal fikses med barduneringer og hogging av is til smelting,

I snøkavet i høyden lå klatrerne heile dagen og så i telttaket.

– Prøvde å drikke og spise litt, men det blei veldig smått. Vi merka at oksygeninnholdet i lufta i camp 3 ble mindre utover dagen. Kondens frøs til is på innsiden av teltduken og snø fylte seg opp rundt teltet. Det var vanskelig å lufte også, fordi det føyka så masse snø inn i teltet. …så en liten hodepine var vanskelig å unngå. På grunn av all snøen som falt blei det skikkelig skummelt å rappellere ned, forteller Øystein.

Publisert 13. juli 2005 kl 15.20
Sist oppdatert 14. juli 2005 kl 11.02
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen