Dødsulykke på Storen

OPPDATERT: En klatrer omkom søndag på Store Skagastølstind. Turkameraten er sendt til sykehus med alvorlige skader.

Sist oppdatert 21. juli 2013 kl 22.29
STOREN: Store Skagastølstind (2405 moh.) i Hurrungane er et svært populært turmål. Arkivfoto: Nils Nielsen
STOREN: Store Skagastølstind (2405 moh.) i Hurrungane er et svært populært turmål. Arkivfoto: Nils Nielsen

OPPDATERT 12.06: Den omkomne klatreren, en svært erfaren, norsk klatrer, døde av skadene han pådro seg i forbindelse med en utglidning på det siste snøfeltet på vei ned fra toppen av Store Skagastølstind mot hytta på Bandet, på ca 1800 meters høyde.

«De to klatrerne var sammen med flere andre klatrere, og var på slutten av en lang tur over Skagastølsryggen. De hadde lagt ut fra Skagadalen tidlig om morgenen dagen før, lørdag 20. juli. I løpet av lørdag og natt til søndag hadde hele gruppen fullført turen over Skagastølsryggen, inkludert en del venting på bedre værforhold». Dette skriver Klatring.no, som har lagt ut ytterligere informasjon om ulykken her.

Det var den mest erfarne av dem som gled ut først. Han hadde ikke mulighet til å ta seg inn igjen, traff berget under snøfeltet, og omkom etter alt å dømme i fallet. Mye tyder på at den andre klatreren gled ut i et forsøk på å ta seg fram til den første. Vedkommende ble også alvorlig skadet, men ikke livstruende.

De to var ifølge NRK med i gruppe klatrere som som var på vei opp på Storen – landets tredje høyeste fjell og en av de absolutte klassikerne i norsk klatrehistorie.

NRK skriver at omstendighetene rundt ulykken er uklare. Klatrerne ble hentet fra området rundt 2100 moh. (toppen er på 2405 moh.) like over klokka 15.

Det skal ha vært mye folk på Store Skagastølstind i dag. I følge NRK var tre medlemmer av den alpine redningsgruppa i Jostedalen tilfeldigvis på samme fjell med en turgruppe.

Hendelsen ble varslet like over klokka 11. Et redningshelikopter ble sendt frå Florø og i tillegg ble en luftambulanse tilkalt. Lokal tåke og stor høyde over havet skal ha gjort redningen komplisert.

Da redningsmannskapene kom til stedet ble en klatrer konstatert død, mens den andre ble sendt til Haukeland sykehus med alvorlige skader.

Publisert 21. juli 2013 kl 22.29
Sist oppdatert 21. juli 2013 kl 22.29
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen