Døde under klatring

Fredrik Ericsson skal ha falt i det han jobbet med å etablere sikring opp den beryktede Flaskehalsen på K2.

Sist oppdatert 9. august 2010 kl 13.41
Fredrik Ericsson (1975 - 2010)
Fredrik Ericsson (1975 - 2010)

I følge en rapport som er lagt ut på Fredrik Ericssons nettside, mistet den svenske skialpinisten fotfestet da han jobbet med å sikre tauet i fjell. Den østerrikske klatreren Gerlinde Kaltenbrunner sto under ham og så fallet, men var ute av stand til å hindre tragedien. Rapporten tar forbehold om at det er vanskelig å slå fast hendelsesførløpet presist.

Flaskehalsen (Bottle neck) er en trang snørenne under en hengebre 8200 meter over havet. Svært mange av de som har omkommet på K2 har fått problemer her. Blant dem var den norske klatreren Rolf Bae, som ble tatt av et skred i 2008.

Fredrik Ericsson ønsket å bli den første som kjørte på ski fra toppen av K2 til base camp. Drømmen var nærmere enn noen gang i forrige uke. Torsdag var han på plass i camp 4, 8000 meter over havet og værmeldingen for det neste døgnet var lovende. Men da han startet klokken 01.30 natt til fredag, var været dårligere enn meldingen sa. Andre klatrere valgte å bli i leiren, men sammen med Kaltenbrunner og den amerikanske klatreren Trey Cook valgte Ericsson å bevege seg mot toppen. De håpte været skulle bli bedre i løpet av dagen, slik meldingen sa.

Ved foten av Bottle neck bestemte Trey Cook seg for å snu, og han kom tilbake til camp 4 i sterk vind og dårlig sikt klokken 4.30. I følge samtaler andre klatrere har hatt med Gerlinde Kaltenbrunner, skjedde ulykken mellom klokken 7 og 8. Senere ble det fastslått at Fredrik Ericsson hadde falt 1000 meter og omkom. Kaltenbrunner returnerte til leir 4 og fikk etterhvert hjelp fra klatrere som hadde holdt seg i leiren.

Forfatteren av denne artikkelen er en av Fredrik Ericssons mange venner i den norske skimiljøet. Vi minnes en fin fyr og en topp skikompis. Alle var bekymret for risikoen ved K2-ekspedisjonen, men vi håpte inderlig at han skulle komme vel ned igjen. Slik gikk det dessverre ikke. Hvil i fred, Fredrik!

Publisert 9. august 2010 kl 11.08
Sist oppdatert 9. august 2010 kl 13.41
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen